Vatten vatten bara vanligt vatten...
Finns det något godare än ett kallt glas vatten när man är riktigt törstig!?
Kranvatten kontra flaskvatten
Visste du att:
I Sverige kostar en liter kranvatten omkring ett halvt öre. Vatten på flaska är alltså ungefär tusen gånger dyrare än det som rinner ur kranen! Kan ni fatta detta, ändå köper vara och varannan kotte vatten på flaska nästan dagligen.
För miljön blir priset ännu högre:
Tänk bara på alla förpackningar av plast, plåt och glas som måste framställas. Transporterna med lastbil kors och tvärs över landet och ibland över hela kontinenter. Jämför sedan med det geniala emballage- och transportsystem som ett vattenledningssystem är. Direkt från vattenverket till din kran!
Någon har räknat ut att en liter vatten på flaska kräver 500 gånger mer energi än en liter kranvatten. Men OK, det bubblar inte så där festligt. Och smaken är kanske lite si och så. Är då vattnet i våra kranar så dåligt att det dyra flaskvattnet är värt sitt pris?
Nej, knappast i Sverige i alla fall. Enligt Chalmersforskaren Gerald Heinicke håller kranvattnet i Sverige hög klass. Det klarar utmärkt en jämförelse med vatten på flaska. Och även om kranvattnet kanske inte innehåller lika mycket mineraler så följer det Livsmedelsverkets rekommendationer.
I många andra delar av världen däremot är människor skeptiska till att dricka vattenledningsvatten. Ofta på goda grunder. I Sverige lever vi i något av ett globalt undantag. Inte nog med att vattnet vi gör vårt dricksvatten av oftast är bra, det finns också ovanligt mycket av det.
Men är kranvattnet verkligen helt utan invändningar ur miljösynpunkt? Kanske inte helt och hållet. Inom konventionell vattenrening används en del kemikalier. Även om de inte är miljöfarliga så innebär de att resurser förbrukas. Kemikalierna blir till slut restprodukter som måste tas om hand.
(http://www.miljoportalen.se/vatten/dricksvatten/rent-vatten-i-kranen)


(vanersborg.se)