Cattis!

Lite om miljö, resor, pyssel, hem, fritid och andra små saker som förgyller vardagen:)

Checklista för Backpackers

Publicerad 2008-10-05 08:22:35 i Resor,

C h e c k l i s t a    i n f ö r     r e s a n..........

Dagen med stort D kanske närmar sig nu. Pirrigt i magen av lycka och kanske lite nervöst samtidigt. För att slippa stressen och nervositeten för att kanske glömma något viktigt inför resan kommer här en liten checklista till hjälp. Skriv ut listan och sätt på kylskåpet innan resan och bocka för varje punkt när du är klar. Då kan du slappna av och slippa oroa dig utan bara ägna dig åt längtan... sol... bad... äventyr.....
För oss bär det förmodligen av till Panama i vinter och gissa om jag längtar!


Formella förberedelser

  • Försäkring: Oftast har ni en reseförsäkring genom er hemförsäkring som gäller i 45 dagar. Om ni ska vara borta längre bör ni kolla upp om ni behöver en tilläggsförsäkring. Antingen kan ni förlänga er reseförsäkring genom hemförsäkringen, eller så kan ni skaffa er en helt ny. Vet ni att ni ska göra en äventyrsresa, det vill säga befinna er på ställen där det inte finns sjukhus kan det vara bra att skaffa en särskild försäkring. Om du skadar dig i regnskog och behöver flygas med helikopter, räcker det inte med att betala en självrisk på 1500. Då får du ofta betala hela kalaset själv. Om du är osäker på vad som ingår i din reseförsäkring, ta kontakt med försäkringsbolaget när du beställt resan. Frågan du bör ställa dig är: Täcker försäkringen min resas syfte?
  • Vaccination: Rådgör alltid med en läkare innan du åker. Det räcker inte att fråga en arbetskamrat vilka vaccinationer hon tog före sin resa till Thailand, då du inte vet vilka vaccinationer hon har tagit förr. Dessutom spelar årstid och region stor roll i vaccinationens vara eller icke vara.  Besök vaccinationsmottagningen minst sex veckor innan resan. Om ni har en snål budget kan det löna sig att jämföra priser. Ofta kan det vara billigare att vaccinera sig på en vårdcentral eller infektionsklinik, än på en privat mottagning. 
  • Hyra bil: Om du ska hyra bil i ett annat land är det värt att kolla upp vilka bestämmelser det finns i det landet du ska åka till. Som ett exempel får du inte hyra bil om du är under 21 år i USA. Dock går det bra om du beställer och betalar hyrandet i Sverige. Ett internationellt körkort krävs i vissa länder och kan göra hyrandet av bil lättare.
  • Kontokort: Ibland tar banker ett par procent per uttag utomlands och ibland tar de ingenting. Om du ska vistas utomlands en längre tid kommer du garanterat tjäna stort på att ha ett kort med kostnadsfria uttag. SkandiaBanken och ICA-Banken är två banker som har avgiftsfria uttag. Ha inte för mycket pengar på ert kort. Ha istället hela reskassan på ett annat kort och gör själv överföringar genom internetbanken, eller be någon annan göra det. På det sättet slipper ni oroa er. Kontrollera att batterierna till er dosa inte är för gamla innan ni åker.
  • Transport: Kolla upp transport till flygplatsen innan ni åker. Oftast tänker man att flygbussar går hela tiden, men åker du en röd dag kan schemat för bussarna se ganska tråkigt ut om du flyger från en mindre flygplats.
  • Växla pengar: Forex är alltid bra. Om ni ska besöka flera länder kan det vara bra att ha en liten summa med sig för varje land.
  • Ambassader: Oftast går allt bra under resor. Men ibland kan oturen vara framme och då är det bra att ha numret till Svenska Ambassaden i de städerna du ska befinna dig i. Att bli bestulen på pass i Tanzania och tvingas betala 5000 kr för att få åka hem är inte en hit. Men ambassaden kan hjälpa dig med att få pengar skickade till dig och kan tolka åt dig.
  • Värdepapper: Kopiera pass, försäkringsbevis, flygbiljett och kort innan du åker, och förvara papperna på ett annat ställe än där du har de riktiga värdepapperna. Är ni två är det smart att byta med varandra. Kopiera även ett exemplar och lämna hemma hos någon i er närhet. Ett annat tips är att scanna in det och mejla till er själva. Då slipper ni dra runt på det och kan skriva ut det om något sker.
  • Pass: För att komma in i många andra länder krävs det att ditt pass är giltigt sex månader efter inresedatum. Vissa länder godkänner inte heller blå pass. Fråga på din resebyrå.
  • Visum: Vissa länder ger er automatiskt visum vid inresa, vissa säljer det automatiskt vid inresa och vissa länder kräver att ni köper det innan. Om ni vill resa till exempelvis Kina måste ni ha köpt ett visum genom ambassaden eller konsulatet. Kolla upp innan ni åker. Oftast hjälper resebyrån till med detta.
  • Sjukdomar: Har du märkt att du till exempel börjar få problem med andningen och misstänker att du har astmatiska problem är det smart att undersöka det innan du åker. Du vill inte tillbringa hela din semester på ett sjukhus för att du inte tyckte att du hade råd med 300 kr för en läkarkontroll.
  • Studentkort: Är du student kan det löna sig att skaffa ett internationellt studentkort, till exempel ISIC. Det ger rabatt på boende, inträde och liknande. ISIC-kort kan du köpa genom till exempel Kilroy och STA Travel.
  • Avbeställningsskydd: Det är lätt hänt att man tänker "men jag blir ju aldrig sjuk" och struntar i avbeställningsskyddet. Allt kan hända. Ni kan bli sjuka, skada er, inse att ni inte har råd eller bli ovän med er reskamrat. Avbeställningsskydd går på ett par hundralappar och är väl värt pengarna.
  • Budget: Räkna ut en lämplig budget. Det är aldrig kul att ha med sig för lite pengar och tvingas ringa hem till mamma med gråten i halsen.
  • Bekräfta flygbiljetten: Vissa flygbolag kräver att ni bekräftar hemresan. Kolla upp detta med flygbolaget. Om det är så, leta upp telefonnumret till flygbolaget i det land ni reser hem från. Bekräftelsen tar en minut och innebär endast att ni måste säga ert efternamn och datum och tid när ni ska åka. Ifall din flygbiljett skulle bli stulen är det även då bra att ha numret till flygbolaget.
  • Hotell: Vissa länder kräver att ni har en adress eller hotell bokat när ni anländer, till exempel USA. Skriv alltid ner adressen till hotellet. Om ni ska åka till ett land där engelskspråkigheten är svag eller där ett annat alfabet råder så kan ni oftast skriva ut ett "kort" på hotellets hemsida. Kortet brukar innehålla en adress, hotellets namn och "Kör mig till..." på språket. Glöm inte er voucher.
  • Medicin: Vilka mediciner räknas som narkotikaklassade läkemedel och du måste därför ha ett intyg. Kolla på apoteket om du är osäker angående någon av dina mediciner.
  • Sjukintyg: Om du reser till EU-länder och vissa andra länder i Europa är det bra att ha ett sjukintyg från Försäkringskassan som ger dig möjligheten till akut sjukvård. Inte nödvändigt vid charter. Ring till Försäkringskassan om det är aktuellt. 

Förberedelser i hemmet

  • Vattenläckor: Ska du ut och resa kan du lika gärna stänga av vattnet i lägenheten så slipper du oroa dig för vattenläckor. Detta gör du oftast under vasken.
  • Posten: Om du har en brevlåda så be någon granne ta in posten.
  • Växter: Sätt alla växter i badkaret om du ska vara borta en vecka och duscha dem rejält med vatten. Om de inte får något solljus behöver de oftast inte vattnas mer. Om du ska vara borta en längre period kan det vara en god idé att rensa. Släng alla halvdöda växter och placera resten hos vänner. Det är ingen som har lust att gå hem till dig en gång i veckan i ett halvår för att vattna.
  • Elektronik: Dra ut alla sladdar innan du ger dig av. Många elektriska maskiner drar ström även när de är avstängda. Du sparar både pengar och slipper oroa dig för att något ska överhettas och börja brinna medan du är borta.
  • Grannarna: Berätta för någon granne att du ska bort och be dem hålla koll på lägenheten. Kan stoppa inbrottsförsök och annat som förstör ditt humör på resan.

Förberedelser för destinationen

  • Prisnivå i landet: Kolla på prisguider på denna sida, prata med kompisar och läs i guideböcker. Det är inte roligt att bli skinnad de första dagarna på sin reskassa för att allting verkar billigt i våra ögon. Dessutom är det ett bra sätt att räkna ut en budget.
  • Transport från flygplats: Kolla upp hur ni tar er till hotellet ni bokat från flygplatsen och vad det kostar. Med jetlag är man inte alltid sugen på att åka buss i två timmar och om man inte har koll på vad en taxiresa kostar kan man lätt bli rejält lurad.
  • Personliga tips: Läs tips i tidningar och hos vänner tips vara ovärderliga.
  • Varningar: Nästan viktigare än tips är varningar. Ta en timme innan ni åker och skriv ner varningar på hotell och firmor. Då slipper ni bli lurade.
  • Guidebok: Beroende på vilken slags resa man bestämmer sig för att göra kan en bra guidebok vara ens räddning. Willmaguiden är en bra bok och dessutom på svenska. Sen har vi också Lonely Planet på engelska.
  • Seder och bruk: Läs in dig på vilka seder som finns i landet. Särskilt för kvinnor kan denna bit vara viktig, sorgligt men sant.
  • Resplan: Lägg upp en eventuell resplan som underlättar förberedelserna. Då kan ni enklare räkna ut budget, kolla upp hotell och läsa tips och varningar.
  • Anteckningar: När du samlat ihop alla tips, läst och pratat så skriv ner allt och sammanfatta i ett dokument. Skriv ut och ha med det. Då slipper du mycket bläddrande i den tjocka guideboken
  • Karta: Bästa kartan köps på plats. Men om du ska besöka en stad där du har ett mål att skåda sevärdheter hela dagarna eller till exempel en weekend i Aten då massor ska hinnas med, är det smart att titta på en karta innan du åker. Kolla upp vilka sevärdheter som ligger nära varandra så slipper ni springa fram och tillbaka i stan och förlora dyrbar tid på buss och i taxi.

UD:s rese rekommendationer. Innan du åker kan du kolla på UD:s hemsida vad de har för rekommendationer för det land du besöker.
 

  

Packning


När ni packar så fundera över vad ni kan undvara. Vad är billigt i landet ni ska till? Vad kommer ni ändå köpa? Det är ingen idé att ta med sig ett extra par skor om ni ska till Kina där justa gympaskor kostar 15 kr. Jag tar till exempel aldrig med mig handväskor då jag vet att jag inom ett par dagar kommer ha ungefär tio stycken nya att välja mellan. En del gillar metoden att åka med en tom ryggsäck och handla allt där. Jag gör tvärtemot. Jag har med mig ganska mycket men slänger saker efter hand. Det värsta som finns är att springa runt i en stad och leta efter något man inte tog med sig. När jag ska åka hem slänger jag det mesta jag haft med mig och tar med mig allt jag handlat under resans gång. Ett ganska effektivt sätt att rensa i garderob och liknande.


Ta med så mycket som möjligt som ni kan slänga. Gräv fram de håliga underkläderna, slitna t-shirtarna och köp böcker på antikvariat ni kan undvara. Då kan ni slänga sakerna innan ni åker hem och kan välja mellan att ha en lättare väska eller att shoppa ännu mer.

Om ni är flera som åker så dela upp sakerna mellan er. Det finns ingen vits med att ha med sig två nagelsaxar, två ficklampor och två tvättlinor. Bestäm någon vecka innan vem som ska köpa eller ta med sig vad. Det blir billigare och lättare packning.

Köp fryspåsar och lägg allt flytande i dem. En necessär indränkt i schampo eller passet som dränkts i bodylotion är ingen hit. Ta även med några extra plastpåsar som är perfekt för förvaring under resans gång.


Långresor och kortresor kräver olika packningar. Nedan har jag gjort en packlista där det mesta ska finnas med. Ta absolut inte med allt. Sätt er ner och stryk allt ni inte behöver ha med er. Själv har jag den här listan som en mall på datorn. Inför varje resa kopierar jag in den i ett nytt dokument, raderar allt jag finner onödigt och skriver ut. Mina packtips är utformade för långresor och backpacking. Om du ska två veckor till Phuket är de förmodligen ganska oanvändbara. Här är mina packtips:




Viktiga handlingar

  • Pass
  • Kontokort
  • Försäkringskort
  • Biljetter
  • Voucher
  • Packlista: Om du blir bestulen på ditt bagage eller om det försvinner under flygresan är det bra att ha med packningslistan så man lätt kan tala om vad som fanns i packningen. Dessutom måste ni redovisa innehållet för att få pengar tillbaka på försäkringen.
  • Vaccinationskortet
  • Viktiga telefonnummer: Till ambassader, spärrservice för kreditkort, flygbolag etc.
  • Några extra passkort: Vissa länder kräver det. Ibland behöver ni det till visum eller om ni ska köpa ett busskort.
  • Kopior av alla viktiga handlingar

Kläder


Jag har inga bra tips när det gäller kläder. Allt beror ju på vart ni ska. Det jag gör är att jag lägger alla kläder jag vill ha med mig på sängen. Sen eliminerar jag hälften. Sen låter jag någon av mina realistiska vänner gå in och plocka bort. Sen brukar det vara klart. Tänk på att bara ta med favoriter. Varma länder kräver mindre kläder än kalla.

  • Säsongkläder: Åker du till ett varmt land så glöm inte badkläder, shorts och sköna sandaler. Åker du däremot till ett kallt land så ta med dig tjock vinterjacka, mössa, halsduk, vantar och varma skor. Åker ni till ett land under dess regnperiod är det smart att ha med sig regnkläder.
  • Sjal: Om du är tjej är det bra att ha en sjal med sig. Den kan du vira kring huvudet när du går på Kairos gator för att slippa uppmärksamhet, lägga över axlarna när du ska till Vatikanen och torka svetten med när du kokar i Turkiet.
  • Skor: Det absolut viktigaste. Att ha ont i fötterna är gudarnas hämnd på oss människor. Om du köper nya skor inför resan så se till att gå med dem hemma. ?
  • Kvantitet: Jag brukar försöka ta en sak av varje. Oftast blir det en tjock tröja, ett par långbyxor, ett par kortbyxor, en t-shirt, två linnen, en top, och fem underkläder. Är du tjej kan du betänka en kjol och en top (eller behå).

Necessär:

  • Mediciner: Ta med dig alla nödvändiga mediciner hemifrån. Ta även med magsjuketabletter (t.ex. Imodium eller Dimor) och vätskeersättning (t.ex. Resorb), nässprej, huvudvärkstabletter och åksjukepiller. Ta även med hydrokortison som dödar munsår bättre än alla andra dyra munsårsläkemedel i världen och som är fenomenalt på kliande myggbett. Om du är tjej och ska vara borta en kort period och inte äter p-piller kan du köpa tabletter på apoteket som skjuter upp mensen två veckor. Kan vara ganska skönt att slippa mens när du är i Thailand ett par veckor.  En antiseptisk kräm (t.ex. LHP) kan vara bra att ha om du skadar dig). Ta även med dig myggmedel om du ska till ett land där det finns till exempel Malaria eller Denguefeber. Ett tips är att gå in på Apotekets hemsida där de ger många bra tips. Du kan till och med göra ett test och se vilken resetyp du är.
  • Kondomer
  • Intimservetter: För tjejer kan även intimservetter vara bra att köpa om du ska tälta eller bo väldigt spartanskt. 
  • Första hjälptenkit: Är det trekking som gäller på resan, kan detta rädda liv.
  • Öronproppar: Perfekta för flygresan när du vill sova, och perfekt när du bor på ett hotell med bullrande trafik utanför.
  • Ögonmask: Idealiskt på flyg, båt och bussar om man vill sova ett par timmar.
  • Tvättvål: Ska du vistas på landsbygd där tvättmöjligheterna är få, kan det vara bra att ha med sig en tvättvål som du kan tvätta hår, kropp och kläder med.
  • Nagelsax
  • Rakhyvel: Ta med en rakhyvel och ett extra blad. Rakblad är oftast mycket billigare utomlands.
  • Tamponger och bindor
  • Pincett
  • Fluortabletter: Är din bästa vän när du inte hunnit borsta tänderna. Er tandläkare kommer vara stolta över er.
  • Solskydd: Ta inte med er flera stycken. Oftast går de att köpa dit ni åker. Men en flaska kan vara bra så ni kan tillbringa första dagen på stranden och inte i ett köpcentra. Om du lätt bränner dig kan det vara bra att även ta med dig Aftersun eller kylbalsam.
  • Deodorant
  • Solglasögon
  • Tandborste och tandkräm
  • Schampo, balsam och duschtvål
  • Borste
  • Tops
  • Toapapper eller näsdukar
  • Fuktkräm
  • Vaselin
  • Fotfil
  • Plåster: Plåster till fötterna när du fått skoskav är oumbärligt. Får du lätt skoskav är det bra att köpa speciella plåster för detta ändamål.
  • Våtservetter: med ett obs. Gör inte er själva till våtservettsfetischister genom att ta med er 100 våtservetter. Ni kommer aldrig använda dem. Ta 10 stycken istället.

Dokumentation

Kamera och film:
Har du en vanlig kamera så ta med dig en extra rulle film.

Dagbok: Dagboken är din bästa vän på resan. Skriv du kommer att vara tacksam om några år. Utnyttja tiden i bussarna, på stranden och under siestan. Istället för dagbok kan du även använda en liten anteckningsbok där du gör korta anteckningar som du sedan för över till en elektronisk dagbok. Blir dock inte lika privat, men du behöver inte vara orolig för att tappa bort den.


Läsning och underhållning:


Guidebok: Guideboken är min bästa vän

Pocket: Ta inte med tunga, inbundna böcker. Köp hellre ett par pocket för 10 kr styck i ett antikvariat som du kan lämna när du reser hem.

Kortlek 
Block och pennor

Musik: Mp3-spelare eller freestyle om du tror att du kommer sakna musik. Jag tar dock aldrig med mig musik när jag reser.

Tidning: Om du inte gillar att läsa speciellt mycket är en tidning ett bra alternativ. Köp en tjock tidning som ni kan ha länge. En korsordstidning är också ett plus om du ska flyga långt. OBS! Se till att korsordstidningen är för nybörjare, annars kommer ni att kunna kryssa in ett ord per sida.


Övrigt:

Tvättlina och klädnypor: Åker ni till ett land under regnperiod kan detta vara ganska användbart för att kunna hänga upp blöta kläder. Dock är det inget att rekommendera under en veckas solsemester i Grekland.

Uppblåsbar galge: Alternativ till tvättlina är att köpa ett par uppblåsbara galgar som ni tar med er istället. Välj själva.

Hänglås: Ska ni bo i bungalow kan det vara bra att ha ett eget hänglås man kan låsa med. Det minskar risken för inbrott. Funkar även till vissa safetyboxes.

Ficklampa: Ska ni bo på en landsort är det skönt att ha en liten ficklampa ni kan använda när ni går hem. Till exempel finns det många öar i Thailand som inte har gatubelysning.

Sarong: Ett vanligt tips bland backpackers är att man ska ta med sig ett lakan om man bor på hostels. Sarong är mycket bättre. Den kan ni ha på er på stranden, använda som lakan och som handduk när ni solar.

Handduk: Leta fram en ruggig handduk ni kan slänga efter resan som ni tar med er om ni ska sola och bada under resan. Föräldrar har en tendens att längst bak i linneskåpet förvara 70-talshanddukar som sett sin bästa dag. Om ni ber snällt kan ni säkert få ett de inte vill ha tillbaka.

Reseur: Förlita er inte på att alla billiga ställen har väckning. Ta med er ett reseur ni kan ställa in. Dessutom är det rätt skönt att veta vad klockan är. 
Batterier

Adressbok: Ska du skicka vykort är en adress bok mycket bra att ha. Annars kan du samla ihop e-postadresser till alla du känner, lägga in i en särskild grupp i mejlen, och mejla istället.

En bra liten väska som du kan ha på sightseeing. Ska rymma guidebok, vattenflaska och kamera.

Syset: Går bikinin eller badbyxorna sönder är det skönt att kunna laga dem och slippa köpa nya. Köp ett litet sykit på en 10-kronorsmarknad som inte tar någon plats. Sen kan ni slänga det om ni inte får plats.

Plånböcker. Om du ska besöka många länder och har med dig flera valutor kan det vara bra att ha ett par plånböcker för att kunna ha den valuta du använder för tillfället i en och resten i en annan. Dessutom är det ett bra sätt att hindra att du blir bestulen på stora summor. Om du är ute kan du förvara en summa pengar i en plånbok i väskan, och ha en plånbok i fickan.

Multiverktyg

Grenuttag

Tändare eller tändstickor: Är bra att ha i ett rum om elen går.

Miniräknare: Bra att ha för att räkna ut valutor eller om du behöver räkna ut hur mycket pengar du gjort av med.


Lämna hemma


Mobil:
Överväg om du verkligen behöver ha din mobil med dig. I många länder kan du köpa billiga telefonkort att ringa med. Dessutom slutar resa med mobil alltför ofta med skyhöga räkningar som väntar när man kommer hem. Dessutom är det inte roligt om den blir stulen

Smycken: Att ha på sig guldsmycken kan tilldra sig alltför mycket uppmärksamhet. Lämna juvelerna hemma.

Smink: Kom igen tjejer, ni är lika snygga utan smink. Tar bara onödig plats.

Kläder: Lämna minst hälften av det du tänkt ta med dig. Tänk skönt i s f snyggt.
Parfym: Det är onödigt att ha parfym i väskan som kan gå sönder. Om ni vill lukta gott, investera hellre i en parfymerad bodylotion som ni kan köpa på flygplatsen. Fuktkräm behöver ni ändå.

Krämer: Ta inte med handkräm, fotkräm, ögonkräm etc. Köp en bra bodylotion, en ansiktscreme och vaselin. Vaselin är bra för läpparna och  gudomliga för fötter med förhårdnader.

Adressbok: Har du inte släktingar eller vänner som måste ha vykort är det bättre att mejla.

Klocka: Ska du ha med dig ett armbandsur så ta inte med dig din fina klocka du fick i studentpresent. Då drar du bara till dig onödig uppmärksamhet. Ta istället en av premieklockorna från diverse prenumerationer.

Strumpor: Åker du till ett varmt land så ta högst med dig ett par. Jag drar alltid med mig strumpor och jag använder dem aldrig.

Rakattiraljer: Om du är tjej och ska vara borta en månad kan du fundera på vaxning. Vaxar du ben, bikini och under armar slipper du ta med dig någonting.

Ta inte med en massa handtvättmedel heller om du inte behöver. Det är ofta ganska billigt att tvätta på tvätterier.


Jag hoppas att ni får någon användning av dem. Har ni några andra tips får ni gärna skriva dem här så jag kan göra min checklista ännu mer utförlig.

Tänk även på att stryka alla saker på listan som känns onödiga för just er.


Hoppas ni får en riktigt trevlig resa!

Kram Cattis

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela