Cattis!

Lite om miljö, resor, pyssel, hem, fritid och andra små saker som förgyller vardagen:)

Boys will be boys

Publicerad 2008-10-31 17:38:21 i Roligt,



Det ska börjas i tid det som krokigt ska bli... Hittade denna bild och var bara tvungen att lägga in den här. Den är ju bara så söt:)

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Farmor Edit

Publicerad 2008-10-31 12:07:54 i Allmänt,

Idag har gammelfarmor Edit gått bort. Hon blev 100 år och gick bort på sin namnsdag, dagen före Allahelgonsdag. Är det ödet eller vad? Hon somnade i går och sen vaknade hon aldrig igen, tog sina sista andetag runt fyratiden i natt och allt var lugnt och stilla. Vi firade i våras hennes 100 års kalas med alla hennes barn, barnbarn, barnbarnsbarn och hela ledet ner.. Tänk om alla fått leva ett så långt liv och fått uppleva så många olika epoker. Det är bara tiden som kan avgöra det.. Vila i frid Edit. Vi ses i Nangijala bland körsbärsträden...

Photobucket

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Älgjakt

Publicerad 2008-10-30 23:42:06 i Miljö,



I oktober började älgjakten. Var uppe i Värmland och följde med ut i skogen;)  Min systerson T och jag satt i ett eget pass från tidigt på morgonen. Vi hade med oss några smörgåsar kaffe och varm choklad, det var gott att få varmt i sig för det var lite kyligt ute.



Framåt förmiddagen började några i gänget bli lite småhungriga, så vi samlades vid vindskyddet och grillade lite korv. Mmm vad det smakade bra.. Vår hund Jänta fick en liten rast i jagandet och skällandet också, hon var verkligen trött.



Efter att vi grillat drog vi oss tillbaka ut i skogen igen. Vi satt då på ett annat ställe och jag passade på att ta lite kort:) Det gick bara någon timma innan vi hörde skotten.



D hade skjutit en älgko. Jänta stod bredvid kon och skällde ända till vi kom dit, duktig vove:) Den första dagen på jakten slutade alltså mycket bra. Både D och Jänta ser iallafall mycket nöjda ut:)
Viltkött är det bästa köttet man kan äta för miljöns skull och det är dessutom väldigt gott. Man ska alltid tänka på vad som är bäst för vår natur och miljö.

Äggklocka retro

Publicerad 2008-10-30 09:08:26 i Hemmet,

Gissa om ja vill ha en sån här. Riktigt snygg äggklocka. Först blev jag helt frälst i den rosa, men kanske kommer tröttna på den snart. Så skullle ja köpa en sån får det nog bli den gräddvita eller en svart kanske;)


Kostar 125 kr och här hittar ni dem: http://www.cosas.se/shop/art.asp?id=672

Hemgjorda vykort

Publicerad 2008-10-28 13:26:00 i Pyssel,



Nu har jag haft lite pyssel för mig:) Klippt och klistrat vackra gammaldags bilder och gjort vykort av dem, detta är bara några få. Tycker själv de blev ganska fina. Körde lite gammaldags stil och ska kanske lägga till något på några sen. Kanske ett sidenband, lite glitter eller något annat sött;)
Men nu måste jag gå och ta rätt på tvätten.. hej hej....

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Dagens middag: Rotfruktssoppa A La Mr T

Publicerad 2008-10-27 20:32:34 i Mat...,


Mmmm sååå gott det var..
En fettsnål och nyttig soppa som dessutom smakade gudomlig!
Det bästa av allt var att jag slapp göra den själv. Mr T fixade maten idag:)

Receptet är hämtat direkt från Mr T huvud:

Kålrot
Potatis
morötter
palsternacka
gul lök
purjolök
vitlök
nötkött
rödbetor
svartpeppar
salt
oregano
mejram
lagerblad
kryddpeppar
matlagningsvin
en skvätt vatten samt buljong

Mängden av dessa ingredienser är det endast kocken som vet;)

Dagens inköp: Pilatesboll

Publicerad 2008-10-27 20:21:01 i Allmänt,



Nu har vi varit iväg och köpt mig en Pilatesboll! Det blev en vit på 65 cm. Det var Coop som hade den och den kostade endast 69 riksdaler. Så nu ska det bli träninga av, halleluja;)   

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Mother Earth

Publicerad 2008-10-27 15:55:44 i Mode,



Efva Attlings smycke Mother Earth är så himla snyggt. Vill jättegärna ha den. Men jag gissar att det kostar en halv förmögenhet, så det blir nog att hoppa över den underbara lilla skapelsen:(
Hmmm... ska nog ta och dra mig in till stan någon dag o kolla på den in real life iallafall:)

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Måndag...

Publicerad 2008-10-27 15:50:14 i Roligt,

SÅ HIMLA SEG

Idag känner jag mig ganska såååå jättetrött...
Jobbade natt i söndags då en arbetskompis inte dök upp. sen natten i torsdagsefter det har jag jobbat hela helgen och dessutom kommit i säng sent på kvällarna.
Ledig på måndag då? Nää desvärre inte.. Går dock bara en kort dag. Slutade redan kl:12.00! Sen ska sovas, det lovar jag;)


(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Fredag kväll på Delirium

Publicerad 2008-10-26 16:03:37 i Nöjen,


Delirium Café

Igår kväll efter jobbet åkte Mr T och jag in til stan en sväng för att möta upp Fröken A och herr N. Vi hamnade på Delirium Café. Deras specialitet är öl öl och åter öl. 2000 sorter har dom att välja på där! Helt otroligt, en tjock pärm med massor av öl-sorter att välja mellan. Det blev väldigt lugnt för mig och inte så sent heller, för ja skulle ju upp tidigt och jobba i morse. Kul var det iaf att komma ut och träffa lite folk. Har varit dåligt på det den senaste tiden då man farit fram och tillbaka till Kristinehamn på helgerna föär att hälsa på familjen. Men regnet öste verkligen ner när vi skulle hem, så jag kröp under Mr T´s jacka och sökte skydd;) Det var också väldigt skönt att vintertiden började i natt så jag fick sova en timma längre.

Delirium ligger på Kronhusgatan i Centrum, om någon blir sugen på att testa någon annorlunda ölsort.

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Barbapappa som kylskåpsmagnet

Publicerad 2008-10-26 14:29:26 i Pyssel,



Någon mer som gillar denna helt underbara familj? Jag bara älskar dem!
De är ju bara såå söta:) Barbapappa är ju faktiskt rosa också hihihi...
På Hobbex finns det ark med mjuk skumgummiliknande plast i olika färger, använd de arken och gör de olika figurerna på. Sätt sen en magnet på baksidan, så har ni Barbapappas familj att sätta på kylskåpet sen:) Jättesöta kylskåpsmagneter.

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Pilatesboll

Publicerad 2008-10-26 09:28:25 i Nöjen,


Jag har fått för mig att jag behöver en Pilatesboll. Frågan är bara vilken färg haha;) Har sett att det finns en rosa, men det lutar nog åt en svart. Såg en svart Pilatesboll på ÖB för 69 kr!!! Kanske får bli den.
Verkar vara bra träning för kroppen, om man använder den och använder den rätt vill säga;)
Önskar man hade ett hus med plats att ha ett litet träningsrum med alla små träningsatteraljer. Även om man inte har mycket mer än hopprep, träningsmatta och hantlar än, så tror jag att man kanske tar sig mer tid att träna om man har ett fräsht  rum att träna i hemma:) eller ??? Kanske inte då.. Men hus är jag mycket sugen på nu iaf;)

Lite övningar som ska vara bra:

Hyper extensions på Pilatesboll

Crunches på Pilatesboll
Lägg dig med ryggen på bollen med fötterna i marken. Lyft sedan upp överkroppen så du känner att det spänner i magen. Upprepa övningen 10-12 repetitioner, 3 set.

Du tränar balans och mage genom denna övning.


Armhävningar på Pilatesboll
Armhävningar på Pilatesboll
Lägg upp benen på bollen och ha kroppen rakt längs golvet i utgångsposition. Utför sedan en armhävning genom att gå ner med bröstet mot marken och sedan upp igen. Du kan själv justera hur tungt det ska bli genom att ha benen olika långt in på bollen. Desto längre in mot magen du har bollen desto lättare blir det. Utför cirka 10-12 repetitioner, 3 set.

Du tränar bröst, triceps och delvis axlar genom denna övning.


Hyper extensions på Pilatesboll

Hyper extensions på Pilatesboll
Lägg dig på bollen så du pekar någorlunda rakt upp som du ser enligt bilden. Gå sedan ner mot golvet med överkroppen för att sedan återgå till utgångspositionen. Utför cirka 10-12 repetitioner, 3 set.

Du tränar ländryggen och delvis övre ryggen.

Träningstips hämtat från:
http://www.muscles.se/traning-med-pilates-boll/

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Kändisar;)

Publicerad 2008-10-25 10:30:44 i Roligt,



Mina vänner gör som jag, satsar på sparkonto. Men vissa hamnar i tidningen också haha. Gissa om jag blev förvånad när jag tog mig en Metro för att läsa igår..
Här är min underbara vän L med herr M och barn.

Kolla in deras blogg:
www.villakippholmen.blogspot.com

Napoleonbakelse

Publicerad 2008-10-25 07:32:27 i Nöjen,


Har du någon favvis bland alla goda bakelser som är så goda men ack så onyttiga? Onyttigt för hjärtat men gott för själen;) Själv är jag ganska säker på min favvis som är Napoleonbakelsen, den har varit en favorit i många år fast det blir ju inte ofta jag äter den dock.
Kom att tänka på bakelser då Mr T och jag var hos några goda vänner igår Fredag. De bjöd på fläskfile och Hasselbackspotatis med en underbar Cheesecake till efterrätt, ojoj va mätt man blev men guud så gott det var. Cheesecake är också lite av en favvis men tycker nog det räknas in bland mjuka kakor mer än bakelse hmm eller?... Jag fick receptet så nu ska här göras Cheesecake hemma mmm gott:)
Tack E och H för en mycket trevlig kväll!

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Roooosa scooter!

Publicerad 2008-10-22 22:07:02 i Nöjen,



Tänk om man hade en sån...
Det är lite av en dröm att få åka på en  "moppe" semester med Mr T. Det allra bästa skulle ju då vara att ha en sån här fin och rosa liten godisbit;)
Rosa rosa och rosa igen... Ja ja det är jag o Rosa Pantern, men han förblir ju rosa hmmm... Ja är ju bara inne i en "period" haha...

Den finns att köpa på denna sida:  www.elscooter.net

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Vikvägg!

Publicerad 2008-10-22 20:10:12 i Hemmet,


Så snygg vikvägg med råg! 
Men tyvärr dyr och så verkar det som den bara ska göras i en limited edition.
Så när man själv skaffar hus får man väl göra något liknande själv;)
Fler saker från samma ställe hittar du under länker nedan.

Me Like A Lot

http://www.farm21.co.uk

Vintips inför helgen!

Publicerad 2008-10-16 21:59:02 i Roligt,


Mr T fick ett litet tips om vin för ett tag sedan av sin kära far (Mr S-G). Här är tipset han lämnade;)


Nu när det närmar sig helg, så skulle några vintips kanske kunna passa?

Jag (måste ju helt klart vara Mr S-G) som är kunnig när det gäller vin, har några tips som jag tänker dela med mig av.

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:

Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk.

Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.

Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.

De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg.

Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin,

konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt

vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.

Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port,

kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag

eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten.

När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i

att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat

vidbränt kött serverar brännvin.

(Renstek sköljer man alltid ner med renat).


Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:

- Oöverträffat

- Innovativt

- Preliminärt

- Kvastskaft


Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:

- Västkustskt

- Konstitutionerad

- Substantiera

- Tillvägagångssätt


Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för

mycket vin:

- Tack, men jag vill inte ha sex.

- Nej, ingen mer sprit för min del.

- Ledsen, du är inte riktigt min typ.


Trevlig helg!

Rosa bukett!

Publicerad 2008-10-16 17:50:23 i Hemmet,



Är inne i en rosa period i mitt liv för tillfället. Till Mr T´s förtret haha... 
Visst är den vacker!

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)


Vackra vykort

Publicerad 2008-10-16 09:49:52 i Pyssel,

Att göra ett vackert kort själv är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Skriv ut en svartvit bild, kanske från internet, klipp ut bilden och klistra den på en bakgrund "kortet" med en liten kant runtom. Någon liten pärla eller lite glitter kan vara ett extra plus i kanten eller ett vackert litet sidenband kanske? Här är det målat lite blommor på den svartvita bilden.

   




Man kan också använda sig av egna fotografier vilket kan vara mycket uppskattat hos släktingar:) Porträtt, blomma eller ert egna hus, kyrkan ni gift er i? Använd fantasin så ska ni se att det kan bli riktigt vackert.

Bilderna på blommorna kommer från http://runeberg.org/nordflor/

Ögon cacao

Publicerad 2008-10-15 20:17:42 i Hemmet,



Jag tycker att det kan vara roligt att kolla gammal design. Vissa är bättre och vissa sämre än det nya. Här kommer några klenoder ja tycker är otroligt charmiga. Kan dock inte bestämma mig för om ja gillar den gamla eller nya designen bäst hmmm...

         


Den här designen på Fazers ögon,
skapades av formgivaren Olle Eksells och har blivit mycket populära den senaste tiden.

(¯`°•.¸ Cattis  ¸.•°´¯)


Placeringskort eller fruktstund?

Publicerad 2008-10-15 18:48:55 i Pyssel,



Lite udda men vackra och miljövänliga placeringskort. Skriv gästernas namn på en frukt och lägg vid deras plats på bordet. Det kan vara snyggt med ett vackert grönt löv också, även höstlöv med alla vackra färger är snyggt.




Skriv med en vattenfast tunn spritpenna. Välj färg efter underlag och tema på festen:) Svart, vitt, silver eller guld???

Trolldeg

Publicerad 2008-10-15 17:51:51 i Pyssel,

Trolldeg är enkelt, roligt, billigt och miljövänligt att göra. Speciellt en dag som denna, med regn och rusk ute. Testa själv;)

Du behöver:
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 dl salt
  • 1 msk olja

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingridienser.

2. Knåda degen en stund med händerna (den kan verka torr men tillsätt ej mer vatten).

3. Om degen känns torr så ta lite matolja i händerna och knåda vidare.

4. Lägg degen i en plastpåse och låt vila 1 timme innan du börjar att jobba med degen. 


För att torka ska konstverken in i ugnen (ca 75 grader i två timmar) och sedan är det bra att låta dem stå orörda en natt.

Ljuslyktor, hjärtan, gubbar, ramar, skyltar, julgranspynt, servettringar, julgranspynt och massa annat skoj kan man göra med Trolldegen. Kanske man kan måla på lite färg på sakena sen?

                    

Present tips!

Gör i ordning en fin påse med Trolldeg och köp en fin ram. Ge bort till någon som nyligen fått barn så de kan göra ett hand och fotavtryck av leran.

Du kan även göra en avgjutning av trolldeg och fylla formen med gips. Då blir den en utbuktande fot istället för innåtgående.

Då behöver du:

Gips
Trolldeg
Rund papptallrik
kartong
ståltråd till upphängning
ev vattenfärg


Gör så här:

Gör en sats trolldeg. Kavla ut degen ca 2 cm tjock på en papptallrik. Tryck ner barnhanden ca 1 cm djupt i degen.

Gör en ram för gipsgjutningen av 2 cm hög kartong som tejpas ihop till med en cm mindre diameter än papptallriken/degen. Tryck ner ramen i degen.

Blanda gipset efter anvisningen på paketet, och häll i formen. Slå lite lätt på gjutformens kant för att få bort eventuella luftbubblor i gipset. Lägg i t ex en rundad ståltråd till upphängning. Låt sedan gipset stelna. När gipset är torrt tar man av all deg och putsar gipskanterna med sandpapper.

Måla tavlan om du vill.

Bra att ha;)

Publicerad 2008-10-07 10:02:18 i Hemmet,

Jag var på stan och kikade lite igår. Hittade denna lilla pryl. Kan ni gissa vad det är?

Örhänge...modern konst.. Nej det är faktiskt ett gem.
Kan va roligt att få köpa lite nya prylar till kontoret kanske?
De finns på Lagerhouse bland alla andra roliga och bra att ha saker;)



bilder: lagerhaus

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)


Rosa bandet...

Publicerad 2008-10-05 13:57:32 i Allmänt,



Det drabbar fler och fler...
Det kommer närmare och närmare... Läskigt tycker jag...

Som alla redan vet så är oktober en viktig månad då bröstcancer uppmärksammas lite extra. Det finns många produkter som byter om till rosa och en del av intäkterna går till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. .



Försvarets Hudsalva har funnits sedan 40-talet och används främst till läpparna. Jag bara älskar den. Funkar mycket bättre än vanligt lypsyl som ja tycker kan kännas lite uttorkande. Den som tillfälligt är rosa kostar  18 kronor och 2 av dem går till forskningen om bröstcanser.

Två olika band finns att köpa, det ljusrosa stödjer Cancerfonden, det ceriserosa bandet Bröstcancerfonden och BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation). Du kan läsa mer om dem här.

Länk till Rosa Bandet finns längst ner på sidan...

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)


Skostorlek

Publicerad 2008-10-05 11:57:47 i Mode,

Det kan ibland vara svårt med storlek på skor utomlands.
Här är en liten hjälpreda som kan vara bra att ha med sig på resan;)
Skriv ut och stoppa i plånboken så har du alltid med dig den.
Man vet ju aldrig när man dyker på ett par snygga skor eller stövlar!
JANICE Cut Out Mary Jane
Sååååå söt sko som ja bara vill ha!


Storlekstabellen hos Gojane.

(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Vatten vatten bara vanligt vatten...

Publicerad 2008-10-05 10:51:20 i Miljö,

Finns det något godare än ett kallt glas vatten när man är riktigt törstig!?

 

Kranvatten kontra flaskvatten



Visste du att:

I Sverige kostar en liter kranvatten omkring ett halvt öre. Vatten på flaska är alltså ungefär tusen gånger dyrare än det som rinner ur kranen! Kan ni fatta detta, ändå köper vara och varannan kotte vatten på flaska nästan dagligen.


För miljön blir priset ännu högre:

Tänk bara på alla förpackningar av plast, plåt och glas som måste framställas. Transporterna med lastbil kors och tvärs över landet och ibland över hela kontinenter. Jämför sedan med det geniala emballage- och transportsystem som ett vattenledningssystem är. Direkt från vattenverket till din kran!


Någon har räknat ut att en liter vatten på flaska kräver 500 gånger mer energi än en liter kranvatten. Men OK, det bubblar inte så där festligt. Och smaken är kanske lite si och så. Är då vattnet i våra kranar så dåligt att det dyra flaskvattnet är värt sitt pris?

Nej, knappast i Sverige i alla fall. Enligt Chalmersforskaren Gerald Heinicke håller kranvattnet i Sverige hög klass. Det klarar utmärkt en jämförelse med vatten på flaska. Och även om kranvattnet kanske inte innehåller lika mycket mineraler så följer det Livsmedelsverkets rekommendationer.


I många andra delar av världen däremot är människor skeptiska till att dricka vattenledningsvatten. Ofta på goda grunder. I Sverige lever vi i något av ett globalt undantag. Inte nog med att vattnet vi gör vårt dricksvatten av oftast är bra, det finns också ovanligt mycket av det.

Men är kranvattnet verkligen helt utan invändningar ur miljösynpunkt? Kanske inte helt och hållet. Inom konventionell vattenrening används en del kemikalier. Även om de inte är miljöfarliga så innebär de att resurser förbrukas. Kemikalierna blir till slut restprodukter som måste tas om hand.


(http://www.miljoportalen.se/vatten/dricksvatten/rent-vatten-i-kranen)


 

Här visas en bild över flaskvattnets kretslopp



Här visas en bild över kranvattnets kretslopp

(vanersborg.se)

P-piller till fiskarna?

Publicerad 2008-10-05 10:39:50 i Miljö,


Hannar med ägg, honor med penis
Hur lät det då?

Hemafroditmört
Visserligen är han ganska söt men...

Kvinnor som använder p-piller utsöndrar hormonrester med sin urin. Dessa hormonpåverkande läkemedel kan oförstörda ta sig igenom reningsverken och sedan störa fiskarnas fortplantning. Man har hittat många exempel på missbildade fiskar.

Potenta könshormoner

I avloppet hamnar naturliga kvinnliga hormoner (östrogener), syntetiska hormoner från p-piller, mjukgörare från plaster, tvättmedelsrester och andra ämnen. Manliga könshormoner utsöndras i lika stor omfattning men bryts ner mycket lättare. Kvinnliga könshormoner är ämnen med kraftig verkan. Det räcker med miljarddelar av ett gram per liter (nanogram) för att effekter ska märkas. De påverkar tillväxt, utveckling, beteende och pubertet, och reglerar fortplantningscyklerna med mens och graviditet.

Ämnen från p-piller är mycket potenta som hormonstörande ämnen, och syntetiskt östrogen som de innehåller är potentare och mer svårnedbrytbart än naturligt östrogen. Anledningen till att det används i p-piller är att det räcker med ett piller om dagen.

I mer tättbefolkade länder som England är större vattenområden än i Sverige påverkade av östrogena ämnen. Problemen visar sig som att det finns fler feminiserade djur i vattnet. Användningen av syntetiskt östrogen i preventivmedel kommer troligen att öka. Jämfört med England påverkas i Sverige små områden nära en del men inte alla reningsverk.

P-pillerplåster finns inte på marknaden än men innehåller 200-300 gånger mer aktiv substans än p-pillren, varav ungefär hälften finns kvar när plåstret använts färdigt. På förpackningen behövs en varningstext om att inte spola ner plåstret.

Visste du att:

Öl är östrogent liksom whisky, kaffe och te.
Ölmage och bröst hos män som dricker mycket öl kan alltså komma sig av växtsterolernas östrogena effekter.


Föroreningar med hormonpåverkan kan vara:

Industrikemikalier som sprids oavsiktligt i miljön: PCB, flamskyddsmedel och mjukgörare. Biprodukter, oavsiktligt spridda vid tillverkning/förbränning: dioxiner, PAH (polycykliska aromatiska kolväten). Bekämpningsmedel, avsiktligt spridda: DDT, DDE.  Naturliga ämnen, t ex föda (växsteroler) .Läkemedel - mycket potenta ämnen som p-piller



Effekter av hormonpåverkande ämnen

Måsfåglar på en soptipp i Kalifornien har blivit feminiserade och ändrat sitt parningsbeteende. Alligatorer har fått fler honor än hanar och förkrympta penisar i en sjö i Florida. Havssnäckor har drabbats av maskulinisering. Man ser honor med manliga könskaraktärer till följd av båtbottenfärg. Isbjörnar misstänks ha fått störd fortplantning

Fiskar har drabbats av feminisering maskulinisering, intersex (blandning av honliga och hanliga drag) och fortplantningsstörningar.


Checklista för Backpackers

Publicerad 2008-10-05 08:22:35 i Resor,

C h e c k l i s t a    i n f ö r     r e s a n..........

Dagen med stort D kanske närmar sig nu. Pirrigt i magen av lycka och kanske lite nervöst samtidigt. För att slippa stressen och nervositeten för att kanske glömma något viktigt inför resan kommer här en liten checklista till hjälp. Skriv ut listan och sätt på kylskåpet innan resan och bocka för varje punkt när du är klar. Då kan du slappna av och slippa oroa dig utan bara ägna dig åt längtan... sol... bad... äventyr.....
För oss bär det förmodligen av till Panama i vinter och gissa om jag längtar!


Formella förberedelser

  • Försäkring: Oftast har ni en reseförsäkring genom er hemförsäkring som gäller i 45 dagar. Om ni ska vara borta längre bör ni kolla upp om ni behöver en tilläggsförsäkring. Antingen kan ni förlänga er reseförsäkring genom hemförsäkringen, eller så kan ni skaffa er en helt ny. Vet ni att ni ska göra en äventyrsresa, det vill säga befinna er på ställen där det inte finns sjukhus kan det vara bra att skaffa en särskild försäkring. Om du skadar dig i regnskog och behöver flygas med helikopter, räcker det inte med att betala en självrisk på 1500. Då får du ofta betala hela kalaset själv. Om du är osäker på vad som ingår i din reseförsäkring, ta kontakt med försäkringsbolaget när du beställt resan. Frågan du bör ställa dig är: Täcker försäkringen min resas syfte?
  • Vaccination: Rådgör alltid med en läkare innan du åker. Det räcker inte att fråga en arbetskamrat vilka vaccinationer hon tog före sin resa till Thailand, då du inte vet vilka vaccinationer hon har tagit förr. Dessutom spelar årstid och region stor roll i vaccinationens vara eller icke vara.  Besök vaccinationsmottagningen minst sex veckor innan resan. Om ni har en snål budget kan det löna sig att jämföra priser. Ofta kan det vara billigare att vaccinera sig på en vårdcentral eller infektionsklinik, än på en privat mottagning. 
  • Hyra bil: Om du ska hyra bil i ett annat land är det värt att kolla upp vilka bestämmelser det finns i det landet du ska åka till. Som ett exempel får du inte hyra bil om du är under 21 år i USA. Dock går det bra om du beställer och betalar hyrandet i Sverige. Ett internationellt körkort krävs i vissa länder och kan göra hyrandet av bil lättare.
  • Kontokort: Ibland tar banker ett par procent per uttag utomlands och ibland tar de ingenting. Om du ska vistas utomlands en längre tid kommer du garanterat tjäna stort på att ha ett kort med kostnadsfria uttag. SkandiaBanken och ICA-Banken är två banker som har avgiftsfria uttag. Ha inte för mycket pengar på ert kort. Ha istället hela reskassan på ett annat kort och gör själv överföringar genom internetbanken, eller be någon annan göra det. På det sättet slipper ni oroa er. Kontrollera att batterierna till er dosa inte är för gamla innan ni åker.
  • Transport: Kolla upp transport till flygplatsen innan ni åker. Oftast tänker man att flygbussar går hela tiden, men åker du en röd dag kan schemat för bussarna se ganska tråkigt ut om du flyger från en mindre flygplats.
  • Växla pengar: Forex är alltid bra. Om ni ska besöka flera länder kan det vara bra att ha en liten summa med sig för varje land.
  • Ambassader: Oftast går allt bra under resor. Men ibland kan oturen vara framme och då är det bra att ha numret till Svenska Ambassaden i de städerna du ska befinna dig i. Att bli bestulen på pass i Tanzania och tvingas betala 5000 kr för att få åka hem är inte en hit. Men ambassaden kan hjälpa dig med att få pengar skickade till dig och kan tolka åt dig.
  • Värdepapper: Kopiera pass, försäkringsbevis, flygbiljett och kort innan du åker, och förvara papperna på ett annat ställe än där du har de riktiga värdepapperna. Är ni två är det smart att byta med varandra. Kopiera även ett exemplar och lämna hemma hos någon i er närhet. Ett annat tips är att scanna in det och mejla till er själva. Då slipper ni dra runt på det och kan skriva ut det om något sker.
  • Pass: För att komma in i många andra länder krävs det att ditt pass är giltigt sex månader efter inresedatum. Vissa länder godkänner inte heller blå pass. Fråga på din resebyrå.
  • Visum: Vissa länder ger er automatiskt visum vid inresa, vissa säljer det automatiskt vid inresa och vissa länder kräver att ni köper det innan. Om ni vill resa till exempelvis Kina måste ni ha köpt ett visum genom ambassaden eller konsulatet. Kolla upp innan ni åker. Oftast hjälper resebyrån till med detta.
  • Sjukdomar: Har du märkt att du till exempel börjar få problem med andningen och misstänker att du har astmatiska problem är det smart att undersöka det innan du åker. Du vill inte tillbringa hela din semester på ett sjukhus för att du inte tyckte att du hade råd med 300 kr för en läkarkontroll.
  • Studentkort: Är du student kan det löna sig att skaffa ett internationellt studentkort, till exempel ISIC. Det ger rabatt på boende, inträde och liknande. ISIC-kort kan du köpa genom till exempel Kilroy och STA Travel.
  • Avbeställningsskydd: Det är lätt hänt att man tänker "men jag blir ju aldrig sjuk" och struntar i avbeställningsskyddet. Allt kan hända. Ni kan bli sjuka, skada er, inse att ni inte har råd eller bli ovän med er reskamrat. Avbeställningsskydd går på ett par hundralappar och är väl värt pengarna.
  • Budget: Räkna ut en lämplig budget. Det är aldrig kul att ha med sig för lite pengar och tvingas ringa hem till mamma med gråten i halsen.
  • Bekräfta flygbiljetten: Vissa flygbolag kräver att ni bekräftar hemresan. Kolla upp detta med flygbolaget. Om det är så, leta upp telefonnumret till flygbolaget i det land ni reser hem från. Bekräftelsen tar en minut och innebär endast att ni måste säga ert efternamn och datum och tid när ni ska åka. Ifall din flygbiljett skulle bli stulen är det även då bra att ha numret till flygbolaget.
  • Hotell: Vissa länder kräver att ni har en adress eller hotell bokat när ni anländer, till exempel USA. Skriv alltid ner adressen till hotellet. Om ni ska åka till ett land där engelskspråkigheten är svag eller där ett annat alfabet råder så kan ni oftast skriva ut ett "kort" på hotellets hemsida. Kortet brukar innehålla en adress, hotellets namn och "Kör mig till..." på språket. Glöm inte er voucher.
  • Medicin: Vilka mediciner räknas som narkotikaklassade läkemedel och du måste därför ha ett intyg. Kolla på apoteket om du är osäker angående någon av dina mediciner.
  • Sjukintyg: Om du reser till EU-länder och vissa andra länder i Europa är det bra att ha ett sjukintyg från Försäkringskassan som ger dig möjligheten till akut sjukvård. Inte nödvändigt vid charter. Ring till Försäkringskassan om det är aktuellt. 

Förberedelser i hemmet

  • Vattenläckor: Ska du ut och resa kan du lika gärna stänga av vattnet i lägenheten så slipper du oroa dig för vattenläckor. Detta gör du oftast under vasken.
  • Posten: Om du har en brevlåda så be någon granne ta in posten.
  • Växter: Sätt alla växter i badkaret om du ska vara borta en vecka och duscha dem rejält med vatten. Om de inte får något solljus behöver de oftast inte vattnas mer. Om du ska vara borta en längre period kan det vara en god idé att rensa. Släng alla halvdöda växter och placera resten hos vänner. Det är ingen som har lust att gå hem till dig en gång i veckan i ett halvår för att vattna.
  • Elektronik: Dra ut alla sladdar innan du ger dig av. Många elektriska maskiner drar ström även när de är avstängda. Du sparar både pengar och slipper oroa dig för att något ska överhettas och börja brinna medan du är borta.
  • Grannarna: Berätta för någon granne att du ska bort och be dem hålla koll på lägenheten. Kan stoppa inbrottsförsök och annat som förstör ditt humör på resan.

Förberedelser för destinationen

  • Prisnivå i landet: Kolla på prisguider på denna sida, prata med kompisar och läs i guideböcker. Det är inte roligt att bli skinnad de första dagarna på sin reskassa för att allting verkar billigt i våra ögon. Dessutom är det ett bra sätt att räkna ut en budget.
  • Transport från flygplats: Kolla upp hur ni tar er till hotellet ni bokat från flygplatsen och vad det kostar. Med jetlag är man inte alltid sugen på att åka buss i två timmar och om man inte har koll på vad en taxiresa kostar kan man lätt bli rejält lurad.
  • Personliga tips: Läs tips i tidningar och hos vänner tips vara ovärderliga.
  • Varningar: Nästan viktigare än tips är varningar. Ta en timme innan ni åker och skriv ner varningar på hotell och firmor. Då slipper ni bli lurade.
  • Guidebok: Beroende på vilken slags resa man bestämmer sig för att göra kan en bra guidebok vara ens räddning. Willmaguiden är en bra bok och dessutom på svenska. Sen har vi också Lonely Planet på engelska.
  • Seder och bruk: Läs in dig på vilka seder som finns i landet. Särskilt för kvinnor kan denna bit vara viktig, sorgligt men sant.
  • Resplan: Lägg upp en eventuell resplan som underlättar förberedelserna. Då kan ni enklare räkna ut budget, kolla upp hotell och läsa tips och varningar.
  • Anteckningar: När du samlat ihop alla tips, läst och pratat så skriv ner allt och sammanfatta i ett dokument. Skriv ut och ha med det. Då slipper du mycket bläddrande i den tjocka guideboken
  • Karta: Bästa kartan köps på plats. Men om du ska besöka en stad där du har ett mål att skåda sevärdheter hela dagarna eller till exempel en weekend i Aten då massor ska hinnas med, är det smart att titta på en karta innan du åker. Kolla upp vilka sevärdheter som ligger nära varandra så slipper ni springa fram och tillbaka i stan och förlora dyrbar tid på buss och i taxi.

UD:s rese rekommendationer. Innan du åker kan du kolla på UD:s hemsida vad de har för rekommendationer för det land du besöker.
 

  

Packning


När ni packar så fundera över vad ni kan undvara. Vad är billigt i landet ni ska till? Vad kommer ni ändå köpa? Det är ingen idé att ta med sig ett extra par skor om ni ska till Kina där justa gympaskor kostar 15 kr. Jag tar till exempel aldrig med mig handväskor då jag vet att jag inom ett par dagar kommer ha ungefär tio stycken nya att välja mellan. En del gillar metoden att åka med en tom ryggsäck och handla allt där. Jag gör tvärtemot. Jag har med mig ganska mycket men slänger saker efter hand. Det värsta som finns är att springa runt i en stad och leta efter något man inte tog med sig. När jag ska åka hem slänger jag det mesta jag haft med mig och tar med mig allt jag handlat under resans gång. Ett ganska effektivt sätt att rensa i garderob och liknande.


Ta med så mycket som möjligt som ni kan slänga. Gräv fram de håliga underkläderna, slitna t-shirtarna och köp böcker på antikvariat ni kan undvara. Då kan ni slänga sakerna innan ni åker hem och kan välja mellan att ha en lättare väska eller att shoppa ännu mer.

Om ni är flera som åker så dela upp sakerna mellan er. Det finns ingen vits med att ha med sig två nagelsaxar, två ficklampor och två tvättlinor. Bestäm någon vecka innan vem som ska köpa eller ta med sig vad. Det blir billigare och lättare packning.

Köp fryspåsar och lägg allt flytande i dem. En necessär indränkt i schampo eller passet som dränkts i bodylotion är ingen hit. Ta även med några extra plastpåsar som är perfekt för förvaring under resans gång.


Långresor och kortresor kräver olika packningar. Nedan har jag gjort en packlista där det mesta ska finnas med. Ta absolut inte med allt. Sätt er ner och stryk allt ni inte behöver ha med er. Själv har jag den här listan som en mall på datorn. Inför varje resa kopierar jag in den i ett nytt dokument, raderar allt jag finner onödigt och skriver ut. Mina packtips är utformade för långresor och backpacking. Om du ska två veckor till Phuket är de förmodligen ganska oanvändbara. Här är mina packtips:




Viktiga handlingar

  • Pass
  • Kontokort
  • Försäkringskort
  • Biljetter
  • Voucher
  • Packlista: Om du blir bestulen på ditt bagage eller om det försvinner under flygresan är det bra att ha med packningslistan så man lätt kan tala om vad som fanns i packningen. Dessutom måste ni redovisa innehållet för att få pengar tillbaka på försäkringen.
  • Vaccinationskortet
  • Viktiga telefonnummer: Till ambassader, spärrservice för kreditkort, flygbolag etc.
  • Några extra passkort: Vissa länder kräver det. Ibland behöver ni det till visum eller om ni ska köpa ett busskort.
  • Kopior av alla viktiga handlingar

Kläder


Jag har inga bra tips när det gäller kläder. Allt beror ju på vart ni ska. Det jag gör är att jag lägger alla kläder jag vill ha med mig på sängen. Sen eliminerar jag hälften. Sen låter jag någon av mina realistiska vänner gå in och plocka bort. Sen brukar det vara klart. Tänk på att bara ta med favoriter. Varma länder kräver mindre kläder än kalla.

  • Säsongkläder: Åker du till ett varmt land så glöm inte badkläder, shorts och sköna sandaler. Åker du däremot till ett kallt land så ta med dig tjock vinterjacka, mössa, halsduk, vantar och varma skor. Åker ni till ett land under dess regnperiod är det smart att ha med sig regnkläder.
  • Sjal: Om du är tjej är det bra att ha en sjal med sig. Den kan du vira kring huvudet när du går på Kairos gator för att slippa uppmärksamhet, lägga över axlarna när du ska till Vatikanen och torka svetten med när du kokar i Turkiet.
  • Skor: Det absolut viktigaste. Att ha ont i fötterna är gudarnas hämnd på oss människor. Om du köper nya skor inför resan så se till att gå med dem hemma. ?
  • Kvantitet: Jag brukar försöka ta en sak av varje. Oftast blir det en tjock tröja, ett par långbyxor, ett par kortbyxor, en t-shirt, två linnen, en top, och fem underkläder. Är du tjej kan du betänka en kjol och en top (eller behå).

Necessär:

  • Mediciner: Ta med dig alla nödvändiga mediciner hemifrån. Ta även med magsjuketabletter (t.ex. Imodium eller Dimor) och vätskeersättning (t.ex. Resorb), nässprej, huvudvärkstabletter och åksjukepiller. Ta även med hydrokortison som dödar munsår bättre än alla andra dyra munsårsläkemedel i världen och som är fenomenalt på kliande myggbett. Om du är tjej och ska vara borta en kort period och inte äter p-piller kan du köpa tabletter på apoteket som skjuter upp mensen två veckor. Kan vara ganska skönt att slippa mens när du är i Thailand ett par veckor.  En antiseptisk kräm (t.ex. LHP) kan vara bra att ha om du skadar dig). Ta även med dig myggmedel om du ska till ett land där det finns till exempel Malaria eller Denguefeber. Ett tips är att gå in på Apotekets hemsida där de ger många bra tips. Du kan till och med göra ett test och se vilken resetyp du är.
  • Kondomer
  • Intimservetter: För tjejer kan även intimservetter vara bra att köpa om du ska tälta eller bo väldigt spartanskt. 
  • Första hjälptenkit: Är det trekking som gäller på resan, kan detta rädda liv.
  • Öronproppar: Perfekta för flygresan när du vill sova, och perfekt när du bor på ett hotell med bullrande trafik utanför.
  • Ögonmask: Idealiskt på flyg, båt och bussar om man vill sova ett par timmar.
  • Tvättvål: Ska du vistas på landsbygd där tvättmöjligheterna är få, kan det vara bra att ha med sig en tvättvål som du kan tvätta hår, kropp och kläder med.
  • Nagelsax
  • Rakhyvel: Ta med en rakhyvel och ett extra blad. Rakblad är oftast mycket billigare utomlands.
  • Tamponger och bindor
  • Pincett
  • Fluortabletter: Är din bästa vän när du inte hunnit borsta tänderna. Er tandläkare kommer vara stolta över er.
  • Solskydd: Ta inte med er flera stycken. Oftast går de att köpa dit ni åker. Men en flaska kan vara bra så ni kan tillbringa första dagen på stranden och inte i ett köpcentra. Om du lätt bränner dig kan det vara bra att även ta med dig Aftersun eller kylbalsam.
  • Deodorant
  • Solglasögon
  • Tandborste och tandkräm
  • Schampo, balsam och duschtvål
  • Borste
  • Tops
  • Toapapper eller näsdukar
  • Fuktkräm
  • Vaselin
  • Fotfil
  • Plåster: Plåster till fötterna när du fått skoskav är oumbärligt. Får du lätt skoskav är det bra att köpa speciella plåster för detta ändamål.
  • Våtservetter: med ett obs. Gör inte er själva till våtservettsfetischister genom att ta med er 100 våtservetter. Ni kommer aldrig använda dem. Ta 10 stycken istället.

Dokumentation

Kamera och film:
Har du en vanlig kamera så ta med dig en extra rulle film.

Dagbok: Dagboken är din bästa vän på resan. Skriv du kommer att vara tacksam om några år. Utnyttja tiden i bussarna, på stranden och under siestan. Istället för dagbok kan du även använda en liten anteckningsbok där du gör korta anteckningar som du sedan för över till en elektronisk dagbok. Blir dock inte lika privat, men du behöver inte vara orolig för att tappa bort den.


Läsning och underhållning:


Guidebok: Guideboken är min bästa vän

Pocket: Ta inte med tunga, inbundna böcker. Köp hellre ett par pocket för 10 kr styck i ett antikvariat som du kan lämna när du reser hem.

Kortlek 
Block och pennor

Musik: Mp3-spelare eller freestyle om du tror att du kommer sakna musik. Jag tar dock aldrig med mig musik när jag reser.

Tidning: Om du inte gillar att läsa speciellt mycket är en tidning ett bra alternativ. Köp en tjock tidning som ni kan ha länge. En korsordstidning är också ett plus om du ska flyga långt. OBS! Se till att korsordstidningen är för nybörjare, annars kommer ni att kunna kryssa in ett ord per sida.


Övrigt:

Tvättlina och klädnypor: Åker ni till ett land under regnperiod kan detta vara ganska användbart för att kunna hänga upp blöta kläder. Dock är det inget att rekommendera under en veckas solsemester i Grekland.

Uppblåsbar galge: Alternativ till tvättlina är att köpa ett par uppblåsbara galgar som ni tar med er istället. Välj själva.

Hänglås: Ska ni bo i bungalow kan det vara bra att ha ett eget hänglås man kan låsa med. Det minskar risken för inbrott. Funkar även till vissa safetyboxes.

Ficklampa: Ska ni bo på en landsort är det skönt att ha en liten ficklampa ni kan använda när ni går hem. Till exempel finns det många öar i Thailand som inte har gatubelysning.

Sarong: Ett vanligt tips bland backpackers är att man ska ta med sig ett lakan om man bor på hostels. Sarong är mycket bättre. Den kan ni ha på er på stranden, använda som lakan och som handduk när ni solar.

Handduk: Leta fram en ruggig handduk ni kan slänga efter resan som ni tar med er om ni ska sola och bada under resan. Föräldrar har en tendens att längst bak i linneskåpet förvara 70-talshanddukar som sett sin bästa dag. Om ni ber snällt kan ni säkert få ett de inte vill ha tillbaka.

Reseur: Förlita er inte på att alla billiga ställen har väckning. Ta med er ett reseur ni kan ställa in. Dessutom är det rätt skönt att veta vad klockan är. 
Batterier

Adressbok: Ska du skicka vykort är en adress bok mycket bra att ha. Annars kan du samla ihop e-postadresser till alla du känner, lägga in i en särskild grupp i mejlen, och mejla istället.

En bra liten väska som du kan ha på sightseeing. Ska rymma guidebok, vattenflaska och kamera.

Syset: Går bikinin eller badbyxorna sönder är det skönt att kunna laga dem och slippa köpa nya. Köp ett litet sykit på en 10-kronorsmarknad som inte tar någon plats. Sen kan ni slänga det om ni inte får plats.

Plånböcker. Om du ska besöka många länder och har med dig flera valutor kan det vara bra att ha ett par plånböcker för att kunna ha den valuta du använder för tillfället i en och resten i en annan. Dessutom är det ett bra sätt att hindra att du blir bestulen på stora summor. Om du är ute kan du förvara en summa pengar i en plånbok i väskan, och ha en plånbok i fickan.

Multiverktyg

Grenuttag

Tändare eller tändstickor: Är bra att ha i ett rum om elen går.

Miniräknare: Bra att ha för att räkna ut valutor eller om du behöver räkna ut hur mycket pengar du gjort av med.


Lämna hemma


Mobil:
Överväg om du verkligen behöver ha din mobil med dig. I många länder kan du köpa billiga telefonkort att ringa med. Dessutom slutar resa med mobil alltför ofta med skyhöga räkningar som väntar när man kommer hem. Dessutom är det inte roligt om den blir stulen

Smycken: Att ha på sig guldsmycken kan tilldra sig alltför mycket uppmärksamhet. Lämna juvelerna hemma.

Smink: Kom igen tjejer, ni är lika snygga utan smink. Tar bara onödig plats.

Kläder: Lämna minst hälften av det du tänkt ta med dig. Tänk skönt i s f snyggt.
Parfym: Det är onödigt att ha parfym i väskan som kan gå sönder. Om ni vill lukta gott, investera hellre i en parfymerad bodylotion som ni kan köpa på flygplatsen. Fuktkräm behöver ni ändå.

Krämer: Ta inte med handkräm, fotkräm, ögonkräm etc. Köp en bra bodylotion, en ansiktscreme och vaselin. Vaselin är bra för läpparna och  gudomliga för fötter med förhårdnader.

Adressbok: Har du inte släktingar eller vänner som måste ha vykort är det bättre att mejla.

Klocka: Ska du ha med dig ett armbandsur så ta inte med dig din fina klocka du fick i studentpresent. Då drar du bara till dig onödig uppmärksamhet. Ta istället en av premieklockorna från diverse prenumerationer.

Strumpor: Åker du till ett varmt land så ta högst med dig ett par. Jag drar alltid med mig strumpor och jag använder dem aldrig.

Rakattiraljer: Om du är tjej och ska vara borta en månad kan du fundera på vaxning. Vaxar du ben, bikini och under armar slipper du ta med dig någonting.

Ta inte med en massa handtvättmedel heller om du inte behöver. Det är ofta ganska billigt att tvätta på tvätterier.


Jag hoppas att ni får någon användning av dem. Har ni några andra tips får ni gärna skriva dem här så jag kan göra min checklista ännu mer utförlig.

Tänk även på att stryka alla saker på listan som känns onödiga för just er.


Hoppas ni får en riktigt trevlig resa!

Kram Cattis

Trattkantarellsoppa med Gorgonzolaost och Rucola

Publicerad 2008-10-05 07:08:13 i Mat...,

Värmande soppa när man varit ute i höstrusket är inte helt fel. Har man dessutom plockat svampen själv känns det lite extra bra när man äter. Det blir nog en knäckemacka med ost till tror jag mmmmm såååå gott........

 


4-6 port

2 L färska el 40 g torkade Trattkantareller
60 g smör
1 gul lök
2 tsk svampmjöl
2 msk vetemjöl
1 L kycklingbuljong
1tsk salladskapris
50 g Gorgonsolaost
2 msk créme fraich
saften av 1/2 citron
Cayennepeppar
salt
minst 1 kruka Rucolasallad
6 cl portvin
färsk Basilika


Gör så här:

Torkade trattkantareller blötläggs först.
Förkoka svampen i en gryta utan smör tilla allt vatten avdunstat, salta lätt. Ta bort 1/4 av svampen och ställ den åt sidan. Tillsätt smör och hackad gul lök och låt svamp och lök steka en stund. Pudra över vetemjöl, fyll på med varm kycklingbuljong och koka upp under omrörning. Låt sjuda ca 5 min. Kör soppan i mixer tillsammans med salladskapris, gorgonsolaost och créme fraiche. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaksätt med citronsaft, cayennepeppar, portvin och eventuellt mer salt. Strimla rucolan, lägg ner den i soppan och låt sjuda någon minut. Fördela de sparade svamparna i varma soppyallrika, ös upp soppan och garnera med färska basilikablad.

Njut av maten...


(¯`°•.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Kristinehamns Historia

Publicerad 2008-10-04 18:25:16 i Allmänt,

Bild:Suecia Kristinehamn.jpg

Gammal bild av Kristinehamn


Tänk vad lite man igentligen vet  om staden man är född i. Tog reda på lite fakta för skojjs skull;)
Kristinehamn är den näst största tätorten i Värmlands län och har Sveriges nordöstligaste vänerhamn, Vänern är dessutom Europas tredje största insjö. I Kristinehamn börjar också Inlandsbanan som leder ända upp till Gällivare.


Stadens ursprung var den hamn- och marknadsplats som uppstod kring den bro över Varnan där riksvägen mellan Sverige och Norge passerade. Kristinehamn har tidigare hetat Bro (Broo) och Varnums socken långt före de första stadsprivilegierna. Kristinehamn blev stad 1582 under namnet Bro (Broo), men förlorade stadsprivilegierna 1584, då hertig Karl, som hade utfärdat stadsprivilegierna, hade tänkt sig att Bro skulle bli Värmlands centralort, men detta år ångrade sig och gav denna status åt Karlstad istället. År 1642 fick Kristinehamn åter sina stadsprivilegier av drottning Kristina under namnet Christinehamn (uppkallad efter henne). Stadsvapnet symboliseras av båttypen bojort, eftersom tackjärn fraktades till Kristinehamn med häst och järnväg från Bergslagen, och därmed till Vänern för vidare transport till järnbruk med bojortsbåt och häst, där det smeds om till stångjärn.

Tackjärnet kom till Sjöändan, varifrån det drogs på vagnar en mil till Kristinehamn. Omsider blev det järnvägslinje på sträckan. En av de ungdomar som deltog i transporten på 1850-talet av vagnarna var Axel Broström. Genom honom och några andra redare förvandlades Kristinehamns segelflotta under 1870-talet till en modern ångbåtsflotta.



Kristinehamns Stadsvapen



Viss fakta hämtat från Wikipedia -08

Picasso Skulpturen

Publicerad 2008-10-04 18:19:08 i Allmänt,


Picasso valde Kristinehamn, välkommen du också.

Så står det när man åker in i Kristinehamn, men saken är den att Picasso aldrig ens varit i Kristinehamn. Det var en god vän till honom som var där och tyckte udden i skärgården skulle passa och så fick det bli.  "Oui". Med tre enkla bokstäver på en papperslapp bekräftade Pablo Picasso att han valde Kristinehamn för sin monumentalskulptur i serien les dames de Mougins. Skulpturen är Pablo Picassos första monumentalskulptur. Han skänkte den till Kristinehamn 1964. Skulpturen är en av de största i världen, 15 m hög. Den står som ett sjömärke och en välkomsthälsning till de fartyg som kommer till Kristinehamn. Udden kallas numera ofta för Picassoudden. Skulpturen ska föreställa en av Picassos fruar och utgör kommunens mest besökta turistmål.




Picasso skulpturen i Kristinehamn under olika årstider...
Inte så vacker kanske, men det har ändå blivit en slags symbol för Kristinehamn;)

KULTUR NATTA

Publicerad 2008-10-04 17:37:07 i Nöjen,


Fri entré och Kulturnattakort
I programmet ser du vilka arrangörer som tar Kulturnattakort i entré.
Kulturnattaorten säljs för 100 kr st hos de arrangörer som tar kortet som entré.

Korten finns även till försäljning på Kulturpunkten, Stadsbiblioteket - som håller öppet mån-fred 12-18, lör-sön 12-17.

Vissa arrangörer har åldersgräns.

Hör gärna av dig om du har synpunkter eller frågor.
[email protected]

Kulturnatta samordnas av Göteborgs Stads kulturförvaltning på uppdrag av Kommunfullmäktige. Alla programpunkter genomförs av respektive arrangör, som får såväl äran som ansvaret över dessa!

Miljövänlig el

Publicerad 2008-10-04 16:09:23 i Miljö,





Alla bör vi tänka på miljön innan det är för sent.
Jag kommer här att ta upp hur man på miljövänligast och billigaste sätter får en bra och trygg el hemma. I huvudsak använder vi oss nu av olja, kol, kärnkraft, sol, vind, vatten och biobränslen.

Vad innebär bra miljöval?
Att köpa el märkt Bra Miljöval innebär att du kan vara säker på att elen inte är producerad med olja, kol eller kärnkraft. Istället vet du att elen produceras av förnyelsebara källor såsom sol, vind, vatten och även biobränslen. Märkningen ser även till att nya vattenkraftverk inte byggs då dessa med sina dammar lätt kan torrlägga naturliga floder och sjöar. Nuvarande vattenkraftverk med denna märkning måste således släppa fram en viss mängd vatten för att floder och sjöar inte ska kunna torkas ur. Leverantörer som erbjuder Bra Miljöval måste även avsätta pengar i en fond hos Svenska Naturskyddsföreningen som används för att minska skador i naturen. Vi måste spara på naturresurserna. Den biologiska mångfalden och människans hälsa får inte hotas. Material ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas.

 



vind-sol-vatten=förnybar el


Eller Kärnkraft?

Vad väljer du?

Se illustration över förnybara och icke förnybara energikällor


Såhär påverkar ditt val vår framtid:

Höjd medeltemperatur

Medeltemperaturen stiger i hela världen, vilket får negativa konsekvenser för miljön och ekosystemen. Det räcker med en temperaturökning på några få grader för att hela jordens klimatsystem ska sättas ur spel.


Vad hände?

Ökade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, framförallt genom förbränning av fossila bränslen, har ökat atmosfärens växthuseffekt, det vill säga att en del av solens instrålande värme inte reflekteras tillbaka ut i rymden, utan istället värmer upp jorden.


Den globala temperaturen får högst höjas med två grader!

För att få en bild av vad temperaturhöjningar kan innebära kan man göra en liknelse med den senaste istiden. Då var medeltemperaturen ungefär fem grader kallare än nu. Det krävs inte många grader för att det globala klimatet ska påverkas kraftligt. En temperaturökning med mer än två grader skulle alltså innebära stora problem för allt levande


Följdeffekterna är svåra att förutsäga?

Temperaturen globalt har redan ökat med 0,8 grader. Eftersom klimatsystemet är långsamt fortsätter temperaturen att öka en tid, även om utsläppen hejdas. Kanske är en ökning med så mycket som en halv grad redan ofrånkomlig, även om vi skulle stoppa alla nya utsläpp globalt idag. Klimatsystemet är komplext. Förändringar på ett håll kan leda till andra, ibland oförutsedda, förändringar och vetenskapen är osäker på var tröskeleffekterna slår in. Det innebär att olika följdeffekter av klimatförändringarna är mycket svåra att förutsäga.

Varför vetenskapligt bevisat???
Men varför måste allt vara vetenskapligt bevisat innan vi ska fatta något! Det är ganska enkelt att se tillbaka och fatta vad som händer och sker med vår miljö. De som är boarna i hela dramat är Vi människor och endast Vi kan göra något för att få det att bli bättre igen. Så ALLA måste ta steget att hjälpa till NU! Genom att miljön påverkas av alla utsläpp och miljöföroreningar så påverkas vi också. Vill du att dina barn ska få en bra miljö att växa upp i? Då måste vi alla hjälpas åt och se till att de får det. Vilken energikälla du än använder, så spara på strömmen för då sparar vi på naturen.



Välj förnybar energi för allas vår framtid!
Spara på strömmen!

Godiskrans mmm...

Publicerad 2008-10-04 14:31:21 i Pyssel,

Alla dessa kransar som de vuxna tycker är sååå fina...
Nu är det dax för alla barn att få sina egna kransar!
Ja ja vissa vuxna kanske också gillar dessa, typ jag kanske;)


Du behöver:

Tidningspapper
Aluminiumfolie
Tejp
Tråd
Plastfolie
Mycket godis

Gör så här:

Ta några blad från tidningen. Rulla dem på länden och tvinna rullen. Fäst ihop med tejp till en ring. Detta blir kransens stomme. Klä ringen med aluminiumfolie.

Klipp till bitar av plastfolie. Lägg en godisbit (om det är små godisar kan man lägga fler) på varje plastbit. Dra ihop plasten och tvinna ihop den på baksidan. 

Knyt fast tråden runt ringen. Lägg ett par godisförpackningar mot ringen och surra fast dem med tråden som när man binder en blomsterkrans. Arbeta dig sedan runt ringen genom att lägga till ett par godisförpackningar i taget.

Dekorera ev med en rosett.

Bild kommer senare...

Lycka till!

"Gullestenar"

Publicerad 2008-10-04 14:19:52 i Pyssel,

En sten med ett meddelande är både kul och lätt att göra, dessutom roligt att få.

Du behöver:

Samla runda fina stenar, eller köp dekorationsstenar i blomsterhandlen.

Gör så här:

Limma på mindre stenar på de större. Använd stenlim, så sitter de bra. Rita ögon och mun på de små stenarna. Skriv ett gulligt litet meddelande på stenen med vattenfast penna ( typ cd-pennor eller overheadpennor). Låt torka ordentligt (så att färgen inte smetar ut så som min röda gjorde) innan du lackar med klarlack.

Bild kommer senare..

Lycka till!

Glödlampa med silikon

Publicerad 2008-10-04 14:12:12 i Pyssel,

Silikon kan användas till mycket titta här bara!

Här kan du få tips på hur du gör en tuff lampa av silikon och en färgad glödlampa. Något för tonårsrummet kanske?



Det här behöver du för att göra en silikonlampa:

 
  • Färgad glödlampa, högst 25 W
  • Ofärgad silikon
  • Silikonpistol 
  • Ev. en lampfot

    Gör så här:
      

    1. Skär bort ungefär en centimeter av silikontubens munstycke och sätt in silikontuben i silikonpistolen.  
    2. Sätt glödlampan i en lampfot så är det enklare att arbeta med den.
    3. När du trycker ut silikon mot lampan bildas droppar eller bollar, när du släpper på trycket på silikonpistolen och drar munstycket från lampan bildas en tunn sträng. 4. Fortsätt tills du har fyllt hela glödlampan med silikondroppar.   Låt torka i en vecka innan du använder lampan. En spejsad partylampa! 

    silikon_lampa.jpg

              Foto: http://www.yle.fi/

Lampa

Publicerad 2008-10-04 14:06:34 i Pyssel,

Att göra en hemmagjord lampa kan vara en enkel sak om man bara vet hur man ska göra



Det här behöver du:


En terrakottakruka i lagom storlek
En färdig "lamp" kabel med stickpropp
Färg och pensel (om man vill måla)

Gör så här:

För terrakottalampa behöver du inte göra något annat än att fästa lampsladden. Vill du måla krukan är det bara att använda sin fantasi. Ska det vara till ett barnrum, till köket, en jullampa eller till påsk?
Skruva isär lampsladden och fäst den i krukans hål och häng upp i passande rum. Eller ge bort i present.

Bild kommer senare..

Lycka till!

Egen stämpel

Publicerad 2008-10-04 13:56:50 i Pyssel,

Gör egna stämplar att ge till barnen, eller kanske för att dekorera presentpapper eller vykort med?
Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för vad det kan bli:)



Du behöver:

  • En mjuk skumgummiliknande plast (från hobbyaffären)
  • En träbit (något större än motivet)
  • Vattenfast lim (för trä och plast)
  • Skalpell/Hobbykniv

Gör så här:


1. Skär ut ett mönster i skumgummit med en skalpell.

2. Limma fast skumgummimönstret på en träbit. Träbiten ska vara lite större än själva stämpeln.

En färdig stämpel! Lätt som en plätt.


Tips!


Vid tryck med textilfärg på t.ex. t-tröja; sätt alltid papper emellan tyglagren så att färgen inte kommer igenom. Färgen ska också fixeras enligt anvisning, stryk från avigsidan i 5 minuter (strykjärnet vara inställd på bomull) så att det håller tvätt.  

Bilder kommer senare..

Lycka till!

Julängel

Publicerad 2008-10-04 13:41:08 i Pyssel,

Jag blev så glad när jag hittade detta recept.
Precis såna änglar gjorde min faster när jag var liten, så detta är lite nostalgi för mig:)


Du behöver:

  • 5 dl Florsocker
  • 1 äggvita
  • 2-3 droppar ättiksprit
  • Spritspåse
  • Bakplåtspapper
  • Bokmärken
  • Silver eller guldtråd

Gör så här:


1. Blanda ihop kristyren till en tjock smet (florsocker, äggvita och ättiksprit).

2. Klipp tråden till ca 10 cm och knyt en ögla. Lägg på bakplåtspappret. 

3. Fyll en spritspåse med kristyrsmeten.

4. Spritsa ut medaljonger, ca 5 cm i diameter (över knuten på trådarna).

5. Obs! Se till att tråden fäster i kristyren så att den sitter stadigt.

6. Tryck fast ett bokmärke försiktigt i varje medaljong och spritsa sedan ev. en ram runt om.

7. Låt torka minst ett dygn eller tills kristyren är hård. 


Nu har du en jättefin julgransprydnad! 


Tips!
Gör en spritsstrut av bakplåtspapper och tejp. Klipp ett litet hål i struten.



tree_decor_angel_dansukker.com.jpg

Foto: dansukker.com

Gör din personliga tvål

Publicerad 2008-10-04 13:29:51 i Pyssel,

Till din egna hemmagjorda tvål!


Detta behöver du:

  • Tvålmassa 
  • Tvålfärg
  • Doftolja
  • Tvålformar
  • Tvålstämplar (frivilligt)


Gör så här: 

1. Skär tvålmassan i mindre bitar (det går fortare att smälta den då).

2. Smält tvålmassan i vattenbad på spisen (tvålen börjar smälta vid 54 grader, Obs! massan får ej koka!)

3. Häll i  ev. tvålfärg

4. Låt tvålmassan svalna lite innan du häller i ev. doftolja.

5. Häll tvålmassan i formar.

6. Låt tvålmassan stelna i 2 timmar. Lägg de gärna i kylskåpet i 30 minuter för att lättre få ut tvålarna ut formarna.



Om du vill ha en stämpel på din tvål gör du så här:


1. Pensla på smält tvålmassa på baksidan av stämpeln (viktigt att pensla hela baksidan så det inte sipprar in tvålmassa när du fyller formen med tvålmassa sen).

2. Placera stämpeln fort i botten på den formen du vill ha (texten ska alltså vara uppåt).

3. Fyll sedan tvålmassa i formen som vanligt.

4. Låt tvålen stelna i 2 timmar. Lägg sedan tvålformarna i kylskåpet i 30 minuter för att lättare få ut tvålen ur formarna.



Tips!

Om du har gjort stämplar på tvålen så använd gärna en vass kniv eller tandpetare för att få bort stämpeln ur tvålen. Det är pilligt och det blir tyvärr lätt märken i tvålen. Men resultatet brukar bli snyggt ändå. 

Glycerinmassan som finns på Panduro är mjuk och skön att använda. Den kan kännas en aning "klibbig" även när tvålen stelnat. Men det är precis så som det ska vara.

Allt material finns att köpa på Panduro.
Perfekt att ge bort i present, personligt och trevligt.

Bilder kommer senare...


Lycka till!

Så ett litet frö...

Publicerad 2008-10-04 12:43:14 i Pyssel,

Har nyss börjat samla på lite olika slags fröer. Sen har jag gjort små gulliga kuvert av olikfärgade papper som jag stoppar fröna i.  En liten och bra present att ge bort istället för en färdig blomma om man blir bjuden på middag eller så. Hmmm.. Om de man ska till har trädgård eller balkong vill säga, annars kanske det inte är så kul få;).
Än så länge finns frö från Malva (rosa), Blå bolltistel, Slingerkrasse, Lammnejlika, Rudbeckia (rosa och gul), Akleja, Luktärt och Persilja.

Bilder kommer senare;)

Ute i Svampskogen.

Publicerad 2008-10-04 12:09:50 i Allmänt,

Trots att man bor i Göteborg har Kristinehamn alltid varit och kommer nog alltid att vara hemma för mig.
Att bara kunna gå ut i skogen på hösten och njuta av tystnaden, samtidigt som man plockar påsen full med svamp. Förra helgen uppe i Kristinehamn fann vi dock inte många vanliga Kantareller.


Kantarell

En mycket uppskattad och omtyckt matsvamp, växer i barr- och lövskog över hela Sverige och är sällan larvangripen.

Beskrivning:

· Hela fruktkropppen gul.

· Hattens översida slät, med ofta vågig hattkant.

· Hattens undersida har grenade åsar som löper ner på foten.

· Kött gulvitt, med något skarp smak och fruktig doft.


Kommentar:
Växer i löv- och barrskog och är vanlig i hela landet utom i Norrlands inland. Förekommer även i fjällbjörkskogen.
Kantarellsäsongen är mycket lång, ofta kommer de första kantarellerna redan i juni-juli, och om nattfrosten inte är allt för grym så kan man finna dem långt in på senhösten. Självklart är kantarell en läckerhet, men jag påpekar gärna att det finns ännu läckrare svampar att plocka!

Men vi hittade dock många många Trattisar:)


Trattkantarell

Växer ganska sent på hösten och kallas även höstkantarell. En läcker matsvamp som passar all sorts matlagning.

Beskrivning:

· Hatt tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart.

· Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten.

· Fot ihålig, brungul till gul.


Kommentar:
Vanlig i mossig barrskog över hela landet. Ibland stöter man på trattkantareller som saknar ett färgpigment, de uppträder då i en helgul form.



Även rödgul trumpetsvamp fanns det gott om

Mycket läcker matsvamp som kan uppträda i massor där den växer. Skiljer sig från trattkantarell genom sin varma gula färg på foten och undersidan av hatten.

Beskrivning:

· Hatt tunn, trattformad, ovansida småfjällig, rödbrun till gulbrun, hattkant krusig.

· Hattundersida ljusgul till orange, med otydliga grenade åsar som ger ett rynkigt intryck.

· Fot ihålig, gul till rödgul.

· Smaken är mild och lukten är fruktig och god.


Kommentar:
En typisk växtplats är fuktig mark bland mossa i kärrkanter, men i vissa delar av landet förekommer den också i en helt annan typ av miljö. I den utmärkta "Nya Svampboken" av Pelle Holmberg och Hans Marklund står att läsa: "På Gotland, där rödgul trumpetsvamp är vanlig, växer den med tall bland lavar på kalkgrund".

Rödgul trumpetsvamp kan liksom trattkantarellen ibland sakna ett färgpigment, de uppträder då i en helgul form.

Grå kantarell tror jag att vi fick några av också.

Ovanifrån mycket lik svart trumpetsvamp varifrån den skiljer sig genom att ha "åsar" under hatten.

Beskrivning:

· Hatt tunn, navlad till trattformad, ovansida svart, bleknande till grå i torka.

· Hattens undersida har gråa grenade åsar som löper ner på foten.

· Foten är ihålig och svart (blekare som torr).


Kommentar:
Grå kantarell växer på näringsrik mark i lövskog i södra och mellersta Sverige.
Ätlig men rekommenderas ej p.g.a. sin sällsynthet.


Fårtickan var inte så dum i svampstuvningen. Den fanns det också gott om i skogen.

Har små rör på undersidan av hatten som ofta fläckas i citrongult.
Till skillnad från soppar så går rören hos tickor EJ lätt att lossa ifrån hatten.

Beskrivning:

· Hatt vit till ljust gråbrun, som äldre ofta gulfläckig och med uppsprucken hattmitt.

· Hattens undersida har ett vitt, ofta citrongulfläckigt rörlager som löper ner på foten.

· Kött vitt, ofta med en citrongul till gröngul ton.


Kommentar:
Klassisk matsvamp som ofta finns i mängder där den växer i mossig barrskog. Vanlig över hela landet utom i de sydligaste och nordligaste delarna. Bildar mykorrhiza med gran.

Fårtickan ändrar färg vid upphettning och blir gulgrön i köttet. Använder man en järnpanna vid tillagningen så reagerar svampköttet med järnet i pannan och blir svart. Matvärdet försämras inte med denna färgförändring. Denna egenskap har utnyttjats av livsmedelsindustrin där fårtickan - efter kokning i järnlaktat - spelat en viktig roll som tryffelersättning.


Karljohan eller Stensopp är mycket god men den fann vi ingen av.

En av våra populäraste matsvampar. Har ett ljust ådernät på foten och en mild, nötlik smak.

Beskrivning:

· Hatt välvd, ljusbrun till mörkbrun, ofta skrynklig mot hattkanten, i fuktigt väder klibbig.

· Fot vit till ljusbrun, vanligen knubbig, med ett vitt ådernät (syns tydligast upptill).

· Rör som unga vitaktiga, senare gula till gulgröna.

· Svampkött vitt, strax under hatthuden svagt brunviolett.

· Smak mild, nötlik.


Kommentar:
Karljohan förekommer allmänt i barr- och lövskog över hela Skandinavien. Vissa år uppträder den i stora mängder, s k karljohanår. De gula rören på äldre exemplar kan användas till att färga ullgarn vackert gult.

Passar till all sorts matlagning, god som ingrediens i såser, soppor, stuvningar mm. Går bra att torka för långtidsförvaring. Skiva då svamparna i ca 5 mm. tunna skivor innan du lägger dem på tork.

Hatthuden kan ibland bli grönfärgad vid upphettning. Det är en naturlig egenskap hos vissa arter eller populationer av stensoppar och har ingen negativ inverkan på matvärdet. Färgen uppkommer vid upphettning och försvinner så snart svampen har svalnat.

Men nu är i alla fall vinterförrådet med Trattisar välfyllt, så nu är det bara att njuta av svampen vi plockat.

Tammerfors Juli -08

Publicerad 2008-10-04 11:58:34 i Resor,

Några dagar i Finland.

I somras fick Mr T åka på jobb i Tammerfors under min semester:( Men då var det ju bara för mig att åka dit om ja ville träffa honom, så det gjorde jag:) Jag överlevde till och med flygturen dit. Usch vad jag inte gillar att flyga...

Under dagarna som han jobbade strosade jag omkring på stan och kollade mig runt lite. Riktigt mysig stad var det och riktigt gott väder hade vi också. Härligt var det på kvällen att kunna sitta på en uteservering med god mat o en kall öl och bara vara och njuta av semestern. (Stackars stackars Mr T som fick jobba).

En dag var vi till ett Nöjesfält med ett snurrande utkikstorn som hette Näsinneula observation tower. Helt otrolig utsikt! Man såg ut över hela Tammerfors med alla dess vatten. Här kommer lite bilder på tornet, från tornet och i tornet.


   



Vi åkte också förbi Finska Ortodoxa Kyrkan i Tammerfors, den var otroligt pampig och det riktigt glittrade om den när solen lyste i spirorna.


Finska Ortodoxa Kyrkan


Fakta

Tammerfors (finska Tampere) är en stad och kommun belägen i landskapet Birkaland i Västra Finlands län i Finland. Tammerfors, som är den tredje största staden i landet.
Staden Tammerfors grundades av Gustav III den 1 oktober 1779.

(Fakta hämtat från Wikipedia -08)

London februari -08

Publicerad 2008-10-04 11:54:25 i Resor,

En tripp till London..

Jag och Mr T tog en lång weekend till London i början av februari-08. För att få se så mycket som möjligt under dess dagar tog vi en guidad promenadtur runt stan. Det var studenter som gjorde dessa turer och de var helt gratis! Om man inte själv ville betala ngt försås. Självklart gav vi honom en slant när turen var slut, för ojoj så bra han var. Vi fick se och höra massor som vi hade missat om vi inte gått med på den turen. 

Vi gick London Bridge över floden Themsen som rinner genom staden och så bland annat Tower Bridge, Buckingham Palace, The London eye, Millenium bridge, Picadilly Circus, Houses of parliament med klockan Big Ben och massor med fler saker. Vi tog oss fram genom staden mest genom att gå men sen blev det buss och Tunnelbana också. Visste du förresten att Londons tunnelbana var den första i Världen och den första linjen öppnades 1863! Den kallas för Underground.

Vi bodde på ett litet Hotell i stadsdelen Camden. En dag när vi kom hem var vi tvugna att gå av bussen och promenera sista biten. Först fattade vi inte varför bussen stannade, ingen annan verkade fatta heller för det var ingen som sa något. Sen såg vi en massa rök lite längre bort. Från vårt hotell?! Men nej, vilken tur vi hade, det var inte vårt hotell men dock brann det så kraftigt i en byggnad så de stängde av flera kvarter. Det omtalade Camden Market brann tyvärr ner det också. Det var en jättemysig marknad som vi hade gått runt i flera gånger. Mr T hade spanat in en tröja som han tänkt köpa där, men det blev tyvärr inga mer inköp på Camden Market:(

Vi var faktiskt på museum också. Sherlock Holmes!
Sherlock Holmes var huvudpersonen i en serie världsbekanta detektivhistorier av sir Arthur Conan Doyle, och prototypen för en skarpsinnig yrkesdetektiv som inte skyr några mödor eller faror. Hans levnadstecknare, följeslagare och under stundom också kollega heter doktor John H. Watson.
Några rliga kort därifrån blev det allt:)


Massor med dubbedäckare var det överallt. Dock inte så många gamla fina, men vi fick kort på några iaf;) Ett måste var ju också att ha kort på de gamla och fia telefonkioskerna haha.

På kvällarna blev det god mat och öl på massor av olika Pubar, vi var ju tvugna att testa lite olika ställen.

Fakta

London
är huvudstaden i Storbritannien. Formellt är London huvudstad i både staten Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland och i riksdelen/konstituerande landet England.

Staden grundades under namnet Londinium som huvudstad i den romerska provinsen Britannia, för vilken den också utgjorde hamnstad vid floden Themsen. Themsen rinner genom staden och delar den i nord-sydlig riktning även om den korsas av många broar och tunnlar, den mest kända är den nygotiska Tower Bridge.

London har ett maritimt klimat med milda och små temperatur skillnader mellan årstiderna och som sällan har extremt höga eller låga temperaturer.


(Fakta hämtat från Wikipedia -08)

Vietnam

Publicerad 2008-10-04 11:41:58 i Resor,

Rundresan i Asien...




Fakta
Huvudstaden i Vietnam är Hanoi, men den största staden är Ho Chi Minh-staden (tidigare Saigon). Andra stora städer är Hai Phong och Da Nang. Viktiga floder är Mekong i söder och Röda Floden i norr. Vid flodernas delta är jordbruksmarken väldigt bördig och där är befolkningstätheten störst.

75% av landet består av berg och kullar och högsta berget är Fan Si Pan som är 3145 m högt.

Den största etniska gruppen är vietnameser, Kinh. Bergsfolk finns i de högre belägna delarna i nordväst och i centrala delarna där det bland annat bor Muong, Hmong och olika Thaifolk. De kineser som bor i Vietnam kallas Hoa.


Religioner är buddhism (65-70 %), katolicism (ca 8 %), konfucianism, daoism, caodai och hoa hao.
Dock är religionsfriheten begränsad i landet.

Officiellt språk är vietnamesiska

Fakta hämtat från Wikipedia

Thailand

Publicerad 2008-10-04 11:39:44 i Resor,

Fakta

Thailand
(av Muang Tai med betydelsen 'de frias land', förr Siam, eller Sajam, troligen från folkgruppen shan) är en monarki i Sydostasien.

Lite historia...Det moderna kungadömet Thailand bildades utifrån det äldre kungadömet Ayutthaya som i sin tur bildats cirka 1350. Thailand var känt under namnet Siam fram till 1939 då riket bytte namn till Thailand. Därefter återgick man till att kalla riket för Siam mellan 1945 och 1948. År 1948 återfick riket namnet Thailand. Siam var det enda riket i området som inte erövrades och koloniserades av europeiska makter. En konstitutionell monarki upprättades 1932 efter en fredlig revolution.

Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 drabbade Thailands västkust hårt, många svenskar dog i Tsunamin.

(Fakta hämtad från Wikipedia -08).

Kamboja och Angkor Wat

Publicerad 2008-10-04 11:34:59 i Resor,

Under en rundresa i Asien



   


Fakta

Angkor Wat (ungefär "stadstemplet" på khmer) är det mest berömda templet i ruinstaden Angkor i norra Kambodja. Tempelkomplexet byggdes av kung Suryavarman II (1113-1150) som en hinduistisk helgedom tillägnad guden Vishnu. Under 1300- eller 1400-talet konverterades templet till en theravadabuddhistisk helgedom, vilket det mer eller mindre fortsatt att vara ända tills idag, även om resten av Angkor övergavs under 1500-talet. Området upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1992

Angkor Wat föreställer det hinduistiska universumet, med de centrala tornen representerande det heliga berget Meru, de yttre murarna bergen som omger världen och vallgraven oceanerna därbortom.

Angkor Wat är avbildat på den kambodjanska flaggan i mitten av ett rött fält. Fälten ovan och under är mörkblå. På flaggan är templet helt vit.

(Fakta hämtat från Wikipedia -08).

Källsortering en vägledning

Publicerad 2008-10-04 10:46:01 i Miljö,

KÄLLSORTERING


HÅRDA PLASTFÖRPACKNINGAR

EXEMPEL PÅ HÅRDA PLASTFÖRPACKNINGAR: Saft flaskor, glasslådor, plasttuber, plastfl askor, ketchupfl askor, burklock, tvålfl askor, plastkapsyler, schampoflaskor, plastburkar, tandkrämstuber, och diskmedelfl askor.

GÖR SÅ HÄR! Hårda plastförpackningar lämnas i en behållare på återvinningsstationen, miljögården eller i miljöhuset. Det är viktigt att förpackningarna hamnar i behållaren så att det inte blir skräpigt på återvinningsstationen. PET-fl askor kan antingen lämnas tillbaka mot pant i butiken eller läggas i behållaren för hårda plastförpackningar. I Nynäshamn pågår ett försök där hårda plastförpackningar och metallförpackningar ska sorteras i samma behållare på återvinningsstationerna.

FARLIGT AVFALL

EXEMPEL PÅ FARLIGT AVFALL: Farligt avfall är sådant som kan ge allvarliga och bestående skador på miljön och människan. Det kan till exempel vara giftigt, cancerframkallande, explosivt eller brandfarligt. Till farligt avfall räknas batterier, nagellack, hårspray, färgrester, limrester, lösningsmedel, spillolja, bekämpningsmedel, lackrester, kvicksilvertermometrar, rengörningsmedel, läkemedel, sprayflaskor (med farlig drivgas eller innehåll), foto kemikalier, syror, kalklösare, ammoniak och lut.
GÖR SÅ HÄR! Farligt avfall lämnar du vid en miljöstation. Miljöstationen är ett grönt plåtskåp som finns på ett antal bemannade bensinstationer och på samtliga återvinningscentraler. Lämna det farliga avfallet i originalförpackning eller i annan tät förpackning och märk upp vad det innehåller. Små batterier kan även lämnas i batteriholkar vid återvinningsstationerna. Läkemedelsrester lämnas tillbaka på apoteket.

GLASFÖRPACKNINGAR

EXEMPEL PÅ GLASFÖRPACKNINGAR: Flaskor och burkar av glas.
GÖR SÅ HÄR! Glasförpackningarna lämnar du i en behållare vid återvinningsstationen, miljögården eller i miljöhuset. Vid nästan alla återvinningsstationer finns behållare för färgade och ofärgade glasförpackningar. De båda sorterna får inte blandas eftersom detta försämrar kvaliteten vid produktion av nytt glas. Det är viktigt att glaset hamnar i behållaren så att det inte blir skräpigt vid återvinningsstationerna. Det är en fördel om glaset
är så helt som möjligt. Då minskar mängden spill och hanteringen underlättas.



METALLFÖRPACKNINGAR

EXEMPEL PÅ METALLFÖRPACKNINGAR: Konservburkar, kaviartuber, foliekartong och andra metall förpackningar
GÖR SÅ HÄR Bor du i Huddinge, Haninge, Botkyrka eller Salem slänger du metallförpackningar i sopkärlet eller behållaren för icke brännbart avfall. Bor du i Nynäshamn lämnar du alla metallförpackningar på återvinningsstationen, i en gemensam behållare för hårda plast- och metallförpackningar. I Nynäshamn pågår nämligen ett insamlingsförsök i samarbete med Plast kretsen och Metall Kretsen för att bygga framtidens förpackningsåtervinning. Om försöket slår väl ut kan nynäshamn komma att stå modell för hela Sverige.

PAPPERSFÖRPACKNINGAR

EXEMPEL PÅ Pappersförpackningar: juicepaket, tvättmedelspaket, rispaket, mjölkpaket, äggkartonger, kartonger för fryst mat och mindre wellpappkartonger.
GÖR SÅ HÄR! Pappersförpackningarna lämnar du i en behållare vid återvinningsstationen, miljögården eller i miljöhuset. Det är viktigt att förpackningarna hamnar i behållaren så att det inte blir skräpigt.

BRÄNNBART AVFALL

EXEMPEL PÅ BRÄNNBART AVFALL: Mat rester, blöjor, böcker, blommor, krukväxter, plast påsar, disktrasor, plastleksaker, fönsterkuvert, Post-it-lappar, träbestick, mindre textilier, strumpor, trasor, servetter, mjuka plaster och kattsand.
GÖR SÅ HÄR! Brännbart avfall lägger du i den ”vanliga” soppåsen. När påsen är full knyter du ihop den och kastar påsen i sopnedkastet eller i sopkärlet för brännbart avfall.

ICKE BRÄNNBART AVFALL

EXEMPEL PÅ ICKE BRÄNNBART AVFALL: Porslin, keramik, gummi, aluminiumfolie, glasprydnader, mindre speglar, sprayburkar (utan farlig drivgas eller innehåll), dricksglas och metallförpackningar som dryckesburkar utan pant, konservburkar, metalltuber och metallkapsyler.
GÖR SÅ HÄR! Töm din påse med icke brännbart avfall så materialet ligger löst i sopkärlet eller behållaren för icke brännbart avfall. Detta är viktigt eftersom materialet ska sorteras vidare på återvinningsanläggningen. I Nynäshamn pågår ett försök där alla metallförpackningarna ska sorteras i behållare på återvinningsstationerna.

ELAVFALL

EXEMPEL PÅ ELAVFALL: Elavfall är lampor och alla apparater med sladd eller batteri. Till exempel lysrör, lågenergilampor, glödlampor, handverktyg, leksaker, klockor, tv, radio, skrivare, datorer, spisar, diskmaskiner och tvättmaskiner.
GÖR SÅ HÄR! Allt elavfall ska lämnas in till återvinningscentralerna. Bor du i lägenhet kan det finnas sortering av elavfall i grovavfallsrummet. Hör med din fastighetsägare. OBS! Elkomponenter från värmepannor och varmvattenberedare är elavfall, därför måste dessa demonteras från pannan eller beredaren. Resterande delar är metallavfall.

Vad är det vi gör igentligen?

Publicerad 2008-10-04 10:00:16 i Miljö,

Att världen förändras på grund av vad vi människor utsätter miljön för, är väl något som ingen missat vid detta laget.
Om alla gjorde något för att hjälpa till att minska miljöförstöringarna så kanske vi får behålla den vackra naturen lite till, dricka vårt friska kranvatten några år till och även låta våra barn göra detsamma.
Här under miljöfliken finns lite fakta och användbara saker till alla. Skriv gärna ut och sätt upp hemma eller på era arbetsplatser.

Välkommen till min nya blogg!

Publicerad 2008-10-04 00:20:52 i Allmänt,

Opera Omnia betyder på Latin Samlade Arbeten eller Samlade Verk. Jag tyckte namnet var ganska passande på en blogg eftersom man just samlar sina olika arbeten och verk här.

Detta med bloggande är helt nytt för mig. Håller för tillfället på att samla lite material till sidan och försöker lära mig hur detta funkar;). Den kommer att innehålla lite om natur, miljö, hobby, fritid, resor, hem m.m.
Skriv gärna en kommentar under inläggen:)


Livet är en vacker såpbubbla.
                                                        Carl von Linné


Kram och Välkomna hit!
                                 Cathrine

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela