Cattis!

Lite om miljö, resor, pyssel, hem, fritid och andra små saker som förgyller vardagen:)

Kristinehamns Historia

Publicerad 2008-10-04 18:25:16 i Allmänt,

Bild:Suecia Kristinehamn.jpg

Gammal bild av Kristinehamn


Tänk vad lite man igentligen vet  om staden man är född i. Tog reda på lite fakta för skojjs skull;)
Kristinehamn är den näst största tätorten i Värmlands län och har Sveriges nordöstligaste vänerhamn, Vänern är dessutom Europas tredje största insjö. I Kristinehamn börjar också Inlandsbanan som leder ända upp till Gällivare.


Stadens ursprung var den hamn- och marknadsplats som uppstod kring den bro över Varnan där riksvägen mellan Sverige och Norge passerade. Kristinehamn har tidigare hetat Bro (Broo) och Varnums socken långt före de första stadsprivilegierna. Kristinehamn blev stad 1582 under namnet Bro (Broo), men förlorade stadsprivilegierna 1584, då hertig Karl, som hade utfärdat stadsprivilegierna, hade tänkt sig att Bro skulle bli Värmlands centralort, men detta år ångrade sig och gav denna status åt Karlstad istället. År 1642 fick Kristinehamn åter sina stadsprivilegier av drottning Kristina under namnet Christinehamn (uppkallad efter henne). Stadsvapnet symboliseras av båttypen bojort, eftersom tackjärn fraktades till Kristinehamn med häst och järnväg från Bergslagen, och därmed till Vänern för vidare transport till järnbruk med bojortsbåt och häst, där det smeds om till stångjärn.

Tackjärnet kom till Sjöändan, varifrån det drogs på vagnar en mil till Kristinehamn. Omsider blev det järnvägslinje på sträckan. En av de ungdomar som deltog i transporten på 1850-talet av vagnarna var Axel Broström. Genom honom och några andra redare förvandlades Kristinehamns segelflotta under 1870-talet till en modern ångbåtsflotta.



Kristinehamns Stadsvapen



Viss fakta hämtat från Wikipedia -08

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela