Cattis!

Lite om miljö, resor, pyssel, hem, fritid och andra små saker som förgyller vardagen:)

P-piller till fiskarna?

Publicerad 2008-10-05 10:39:50 i Miljö,


Hannar med ägg, honor med penis
Hur lät det då?

Hemafroditmört
Visserligen är han ganska söt men...

Kvinnor som använder p-piller utsöndrar hormonrester med sin urin. Dessa hormonpåverkande läkemedel kan oförstörda ta sig igenom reningsverken och sedan störa fiskarnas fortplantning. Man har hittat många exempel på missbildade fiskar.

Potenta könshormoner

I avloppet hamnar naturliga kvinnliga hormoner (östrogener), syntetiska hormoner från p-piller, mjukgörare från plaster, tvättmedelsrester och andra ämnen. Manliga könshormoner utsöndras i lika stor omfattning men bryts ner mycket lättare. Kvinnliga könshormoner är ämnen med kraftig verkan. Det räcker med miljarddelar av ett gram per liter (nanogram) för att effekter ska märkas. De påverkar tillväxt, utveckling, beteende och pubertet, och reglerar fortplantningscyklerna med mens och graviditet.

Ämnen från p-piller är mycket potenta som hormonstörande ämnen, och syntetiskt östrogen som de innehåller är potentare och mer svårnedbrytbart än naturligt östrogen. Anledningen till att det används i p-piller är att det räcker med ett piller om dagen.

I mer tättbefolkade länder som England är större vattenområden än i Sverige påverkade av östrogena ämnen. Problemen visar sig som att det finns fler feminiserade djur i vattnet. Användningen av syntetiskt östrogen i preventivmedel kommer troligen att öka. Jämfört med England påverkas i Sverige små områden nära en del men inte alla reningsverk.

P-pillerplåster finns inte på marknaden än men innehåller 200-300 gånger mer aktiv substans än p-pillren, varav ungefär hälften finns kvar när plåstret använts färdigt. På förpackningen behövs en varningstext om att inte spola ner plåstret.

Visste du att:

Öl är östrogent liksom whisky, kaffe och te.
Ölmage och bröst hos män som dricker mycket öl kan alltså komma sig av växtsterolernas östrogena effekter.


Föroreningar med hormonpåverkan kan vara:

Industrikemikalier som sprids oavsiktligt i miljön: PCB, flamskyddsmedel och mjukgörare. Biprodukter, oavsiktligt spridda vid tillverkning/förbränning: dioxiner, PAH (polycykliska aromatiska kolväten). Bekämpningsmedel, avsiktligt spridda: DDT, DDE.  Naturliga ämnen, t ex föda (växsteroler) .Läkemedel - mycket potenta ämnen som p-piller



Effekter av hormonpåverkande ämnen

Måsfåglar på en soptipp i Kalifornien har blivit feminiserade och ändrat sitt parningsbeteende. Alligatorer har fått fler honor än hanar och förkrympta penisar i en sjö i Florida. Havssnäckor har drabbats av maskulinisering. Man ser honor med manliga könskaraktärer till följd av båtbottenfärg. Isbjörnar misstänks ha fått störd fortplantning

Fiskar har drabbats av feminisering maskulinisering, intersex (blandning av honliga och hanliga drag) och fortplantningsstörningar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela