Cattis!

Lite om miljö, resor, pyssel, hem, fritid och andra små saker som förgyller vardagen:)

Miljövänlig el

Publicerad 2008-10-04 16:09:23 i Miljö,





Alla bör vi tänka på miljön innan det är för sent.
Jag kommer här att ta upp hur man på miljövänligast och billigaste sätter får en bra och trygg el hemma. I huvudsak använder vi oss nu av olja, kol, kärnkraft, sol, vind, vatten och biobränslen.

Vad innebär bra miljöval?
Att köpa el märkt Bra Miljöval innebär att du kan vara säker på att elen inte är producerad med olja, kol eller kärnkraft. Istället vet du att elen produceras av förnyelsebara källor såsom sol, vind, vatten och även biobränslen. Märkningen ser även till att nya vattenkraftverk inte byggs då dessa med sina dammar lätt kan torrlägga naturliga floder och sjöar. Nuvarande vattenkraftverk med denna märkning måste således släppa fram en viss mängd vatten för att floder och sjöar inte ska kunna torkas ur. Leverantörer som erbjuder Bra Miljöval måste även avsätta pengar i en fond hos Svenska Naturskyddsföreningen som används för att minska skador i naturen. Vi måste spara på naturresurserna. Den biologiska mångfalden och människans hälsa får inte hotas. Material ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas.

 



vind-sol-vatten=förnybar el


Eller Kärnkraft?

Vad väljer du?

Se illustration över förnybara och icke förnybara energikällor


Såhär påverkar ditt val vår framtid:

Höjd medeltemperatur

Medeltemperaturen stiger i hela världen, vilket får negativa konsekvenser för miljön och ekosystemen. Det räcker med en temperaturökning på några få grader för att hela jordens klimatsystem ska sättas ur spel.


Vad hände?

Ökade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, framförallt genom förbränning av fossila bränslen, har ökat atmosfärens växthuseffekt, det vill säga att en del av solens instrålande värme inte reflekteras tillbaka ut i rymden, utan istället värmer upp jorden.


Den globala temperaturen får högst höjas med två grader!

För att få en bild av vad temperaturhöjningar kan innebära kan man göra en liknelse med den senaste istiden. Då var medeltemperaturen ungefär fem grader kallare än nu. Det krävs inte många grader för att det globala klimatet ska påverkas kraftligt. En temperaturökning med mer än två grader skulle alltså innebära stora problem för allt levande


Följdeffekterna är svåra att förutsäga?

Temperaturen globalt har redan ökat med 0,8 grader. Eftersom klimatsystemet är långsamt fortsätter temperaturen att öka en tid, även om utsläppen hejdas. Kanske är en ökning med så mycket som en halv grad redan ofrånkomlig, även om vi skulle stoppa alla nya utsläpp globalt idag. Klimatsystemet är komplext. Förändringar på ett håll kan leda till andra, ibland oförutsedda, förändringar och vetenskapen är osäker på var tröskeleffekterna slår in. Det innebär att olika följdeffekter av klimatförändringarna är mycket svåra att förutsäga.

Varför vetenskapligt bevisat???
Men varför måste allt vara vetenskapligt bevisat innan vi ska fatta något! Det är ganska enkelt att se tillbaka och fatta vad som händer och sker med vår miljö. De som är boarna i hela dramat är Vi människor och endast Vi kan göra något för att få det att bli bättre igen. Så ALLA måste ta steget att hjälpa till NU! Genom att miljön påverkas av alla utsläpp och miljöföroreningar så påverkas vi också. Vill du att dina barn ska få en bra miljö att växa upp i? Då måste vi alla hjälpas åt och se till att de får det. Vilken energikälla du än använder, så spara på strömmen för då sparar vi på naturen.



Välj förnybar energi för allas vår framtid!
Spara på strömmen!

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2008-10-04 16:13:37

Hej!

Var gärna med och tävla i min nya enkla bloggtävling!

Du har inget att förlora :D

Här hittar du tävlingen:

http://jucismacker.blogg.se/2008/september/vinn-kuvertvaska.html#comment



Ha en fortsatt fin dag!



MVH Jozzan på http://jucismacker.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela