Cattis!

Lite om miljö, resor, pyssel, hem, fritid och andra små saker som förgyller vardagen:)

Vår resa:)

Publicerad 2009-03-17 22:25:11 i Resor,

Här kommer en liten kort kort sammanfattning om vår resa till Panama och Costa Rica. Det kommer att komma lite påfyllning av foton i detta inlägg, kanske till helgen eller så:)

När vi landade i Panama City onsdagen den 25 februari så stannade vi en natt på hotell. Värmen, alla ljuden, människorna, ja allt är mycket annorlunda mot hemma och alla vackra blommor....mmm... me like... Först hade vi planerat att åka till en ö som heter Coiba men det var fullbokat på hela ön. Då tänkte vi att Pearl Island skulle bli bra istället, men det blåste storm där så vi hoppade det också och drog till Karibiska sidan iställen:)

 

Torsdagen, den andra dagen blev det ett morrondopp i poolen innan vi åkte bil med Mr T´s far till staden David där han och hans fru bor. För att ta sig dit måsta men åka genom nästan hela landet. Det var mycket varmt och vi var väldigt tacksamma för aircondition. Vi stannade några gånger på vägen "hem". På ett rastställe vi hamnade på hittade vi denna fisk ligga flytandes död i vattnet. Kolla in tänderna!!! Tror det gör lite ont att bli biten av den;)


Ful fisk... Ful fisk...

När vi efter en lång bilresa äntligen kom fram till huset där de bor käkade vi och umgicks och hade det bara lugnt och gott. Huset var helt otroligt fint och med en grym utsikt. Vi fick egna rum och vi hade till och med ett eget badrum i vårt:)
 
Här har vi Herr S-G och Mr A utanför huset snett framifrån och altanen på baksidan huset. Altanen har en grym utsikt över landskapet och man ser en Vulkan därifrån.

Fredag, den tredje dagen åkte vi till en strand för att sola och bada. Stilla havets vågor var riktigt stora och starka.

 
Brorsans blomma passade bra in i miljön i Panama:) Såå mycket vackra blommor man såg...

 

Lördag, den fjärde dagen åkte vi till en stad som heter Boquete. Det är en  gammal svensk by som Wallenberg bodde i. På väg dit höll vi på att köra över en Leguan, den var närmare 1.5 meter med svansen tror jag. Han bara dök upp framför bilen och det var bara grym tur att vi inte körde på honom, han var väldigt snabb som tur var. 
I Boquete åkte vi linbana 3 km i regnskogen. Gissa om det var häftigt! Lite smått darrig i benen var jag innan första etappen, men sen var det bara en såå skön känsla att flyga över och genom regnskogen. Underbart vackert var det också, att flyga över trädtopparna och sa allt omkring oss.
På kvällen firade vi tvillingarna i huset som fyllde 18 år. Fröken M och Fröken I hade sedan en fest för sina vänner och det grillades grillspett i stora mängder.


Kollar ni riktigt noga ser ni att min bror och jag håller upp Mr T i händerna när han åker sista sträckan med linbanan:)

Söndag, den femte dagen åkte vi till ett annat badställe som heter Las Lajas. Mr J bet av en lagning på sin tand idag. Miss E´s morbror var turligen tandläkare, så vi bestämde oss för att åka till honom i morron för att fixa tanden där. Det är ju mycket billigare att göra det där än i sverige iaf.

 
Osså lite mer blommor, igen;)

På Måndagen när åkte vi till Boquete igen så stannade vi vid ett kaffeplantage som några indianer hade. De lever mycket enkelt men allt ser så fridfullt ut.
Miss E´s morbror, Tandläkaren som bor i Boquete, hade sin praktik hemma i huset. Han ville absolut inte ha betalt och blev nästan lite förnärmad när vi frågade hur mycket han ville ha. Familjen hjälper varandra och det var självklart att vi inte skulle batala något. Dessvärre lossade den lagade biten innan vi kom tillbaka till David igen, men det var ju ett äventyr i sig att vara till tandläkaren där iaf.
När vi kom tillbaka till David gick vi en sväng på stan och shoppade lite.

Tisdag den 3 mars åkte vi också in till Davids city och shoppade lite. På kvällen fick jag en present från Miss E. Det var en traditionell indianklänning handsydd av indianer. Man kan se många indianer i Panama och flera av dem bär just en sån klänning, de finns i massor med olika färger. 

Onsdagen är kommen och vi drar nu iväg till Costa Rica med bussen tidigt på morgonen. Vi kom tryggt och smidigt fram till San José på eftermiddagen. Väl där gick vi på stan och kollade runt lite. Temperaturen var inte alls så hög i Costa Rica som i Panama. Det var precis som en svensk sommar och det blåste ganska mycket. Senare käkade vi och somnade ganska tidigt, för att resa blir man ganska trött av.

Torsdagen var ännu en dag i San José. Vi gick även denna dagen på stan och kollade läget. På kvällen gick vi på en pub och åkte sedan till Mr A´s värdfamilj som han bodde hos som utbytesstudent. Alla i familjen var så trevliga och goa. Vi grillade, drack lite öl, umgicks och pratade med dem och tog senare en taxi tillbaka till hotellet.

Fredag den 6 mars gick vi upp tidigt på morgonen för att åka till vulkanen Poas. Att åka vägen upp på berget var en upplevelse. I januari var det en kraftig jordbävning där och flera hus var förstörda. Inte så roligt men ändå lite spännande på något sätt. Tyvärr var det dåligt väder uppe i bergen med regn och dimma, så vi kunde inte se något av vulkanen, mer än där vi gick förståss. Men vi kände doften av svavel och vi var uppe och gick på den iaf:) Vägen upp till vulkanen var riktigt häftig den också med alla växter och djur. En av de växterna som jag blev mest glad av att se var en Mistel:) Det växer som en parasit på olika träd. Mr T sträckte fram handen mot en söt liten ekorre som kom så nära att kan kände honom lukta på handen.

På kvällen tog vi nattbussen tillbaka till det varma Panama och David.

 

Lördag blev en go dag på stranden. Vi åkte till Las Olas igen och på stranden där såg jag en liten sköldpadda som snabbt grävde ner sig i sanden när jag kom. Den var så söt och otroligt snabb.
Kvällen blev lite varm, milt sagt. Miss E´s mor och några andra släktingar var på besök när någon plötsligt kommer inspringandes och säger att det brinner. Någon har tänt på precis i närheten för att bränna bort sly. Men i klimatetsom råder där funkar det inte så bra, för det är alldeles för torrt. Mycket bränder såg vi under tiden i Panama. Grannen hejdade elden precis innan den nådde hans lastbil. Brandmännen som inte hade vatten med sig stod och pekade vart han skulle spruta!!! Lite skillnad från i Sverige kan man såga.


Det knastrade och small i skogen av branden.


Svärmorstunga, växten som jag har hemma i kruka växer lite hur som helst i Panama.

Söndagen tillbringade vi stor del i bilen. Vi tänkte att det kunde vara kul att komma till den Karibiska sidan och bada när man ändå var i trakterna;) Vi var även här tvugna att åka över berg och dalar. Vägarna var nästan helt förstörda på vissa ställen. Tror att det var både efter jordbävning och skyfall av regn. Lite läskigt var det att åka på vissa ställen där vägen var halvt borta och det var ett stup nedanför. Det hade helt enkelt bara rasat ner, usch usch. Stackars de som bor där. Även på denna resa såg man mycket vackert och annorlunda på vägen. Vid lunchtiden hade vi nått målet, vi var på en ö som heter Bocas del Toro. Tyvärr hade vi lite otur med vädret, det regnade och regnade. På kvällen gick vi ut och käkade drack lite gott. Vi tog oss också ett litet nattdopp från bryggan restaurangen vi satt på, vattnet var riktigt skönt. Tyvärr hände en liten olycka med Mr T´s fot. Han skar sig i stortån på en snäcka när han klättrade upp på bryggan. Det såg riktigt otäckt ut och blödde rejält. Stackars honom...

 
Mr T´s tå blödde ordentligt även dagen efter olyckan, några dagar senare såg det  torrt och fint ut, inte alls lika djupt som när han ska sig på snäckan. Men en dubbel vodka höll såret rent och fint, att tvätta med alltså;)


Stackars lilla påkörda myrslok som låg vid vägkanten:(

 
Efter jordbävning....Efter regn....

 
Lite läskigt var det att åka uppe i bergen när halva vägen hade glidit ner i stupet nedanför. Det gällde verkligen att hålla sig åt sidan här.

Måndagens väder verkade lite bättre så vi bokade en liten båttur ut till Dolfin bay, Red frog beach på Isla Bastimento och ett korallrev. Vi åkte och kollade lite runt omkring i området, tyvärr var det lite för dåligt väder för att se några delfiner där, men vi fick se en röd groda på Red frog beach iaf. Det var en liten pojke som visade en som han hittat. Sen åkte vi ut till korallrevet och snorklade. Massor med fina koraller, fiskar och andra konstiga saker i all sjöns färger fanns det att titta på. På kvällen tog vi en promenad till stranden och var ute och åt gott igen:)


Kolla in denna supersöta blomma! Har inte sett något liknande förut.

 
Här går broder på Red frog beach sen har vi mig och Mr T på samma ö.

 
När vi hade varit ute på havet med bått ett tag var vi hungriga och stannade för att käka. Där hade de en super söt liten apa. Busade gjorde han med Mr T och hos mig låg han och myste i knät. Önskar man kunde ha en sån söt liten apa hemma...

 
Liten fjäril och en svart Gam. Gamar såg man ganska mycket av I Panama.


Detta vet jag inte vad det är för fågel, men det var fin:)

Tisdagen kom och vi kände att vi hade fått lite nog av det gråa vädret så vi tog båten in till fastlandet för att åka tillbaka till David. När vi hade åkt ungefär halvvägs stannade vi till vid Miss E´s sommarstuga i bergen. Helt fantastiskt hennes trädgård. massor med olika citrusträd, kaffeplantor och hundratals orkideer.


Mr T och broder utanför stugan.

När vi klarat av alla dåliga vägar runt bergen och äntligen kom fram så spelade vi lite kort ute på gräsmattan i solen sen åkte vi iväg och badade i en liten flod där det fans ett mysigt vattenfall. På kvällen såg vi en tarantella på trappen in till huset, det var inte så stor men ändå lite kul att ha sett en fri ute i naturen.
På kvällen käkade vi Tacos hemma i huset och vid midnatt hoppade vi på bussen på väg till Panama City igen.

 
Denna vy kunde man stå och kolla på hur länge som helst. Så otroligt vackert!

Tarantellan trippade lite lätt på trappan in till huset. Visst är den fin! Tyvärr ville de inte ha den där, så nu finns han inte längre den söta lilla skapelsen:(

Onsdag morgon runt 07.00 kom vi fram till Panama City. Då vi hade sovit i bussen kände vi att vi kunde vara vakna och ta en tur med taxi in till stan. Vi hade en egen taxi som följde oss så länge vi ville. Först åkte vi och käkade lite frukost sen åkte vi runt omkring o kollade läget i stan. Chaffören berättade lite och vi fick se en hel del. Från Piren tog vi kort mot skyskraporna i stan och såg massor med båtar samt kanalinloppet till Panama Canalen.
Vi åkte sen till Mira Flores. Museet vid slussarna där man står som på en läktare och ser de enorma båtarna slussas förbi. Inne i Mira Flores på museet fanns en utställning med bilder och modeller på hur det var när Panama Canalen grävdes, det fanns också massor med djur/insekter att titta på. När klockan började närma sig eftermiddag fick chaffisen skjutsa iväg oss till hotellet så vi kunde käka lite där och checka in. När vi hade ätit mat slängde vi på oss badkläderna och gick ut till poolen och njöt i solen resten av dagen.

 
Jag och Mr T med Panama Canalen bakom oss.


Slussen i Canalen

 

Torsdag kom den också till slut. Idag satte vi oss på flyget hem. Usch vad jag inte gillar att flyga. Alltid lika jobbigt innan man kan slappna av. Några timmar till Newark först och sen ännu fler timmar därifrån till Arlanda. Skönt att det fanns film att titta på så man kunde fördriva tiden lite. Vi var i luften ca 12 timmar sammanlagt tror jag. Phu va det var skönt att landa sen. Inte en blund sov jag på flyget, tror det var lite oro över att flyga. När jag sen satte mig på tåget hem till Göteborg tvärslocknade jag och vaknade inte förän jag var framme. Hela resan hem gick bra, trots att vi landade fredagen den 13é;)

(¯`° ·.¸ Cattis ¸.•°´¯)

Kommentarer

Postat av: Lindelou

Publicerad 2009-03-18 11:23:16

Åhh,vad fina bilder! Älskar apbilden! Så söt!

Postat av: Leloo

Publicerad 2009-03-18 22:45:30

Oj så underbart! Fiina bilder o ni verkar ha haft et underbart! Kul att se =)

KRAM!

Postat av: jenny

Publicerad 2009-03-23 22:14:24

Fantastiska fina bilder & ni verkar ha haft en underbara resa! Lovely!



MEN!!!! Att det inte fanns en spindelvarning i början av inlägget gjorde att jag förmodligen väckte hela Fjädermolnsg. nu......



PUSS



Jenny

Postat av: Mr T

Publicerad 2009-04-15 23:26:18

En dryg månad senare och min tå har inte läkt än. Vill bara varna för koraller. Dom äter allt dom ser...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela